Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

30 de març de 2007
0 comentaris

“Costum català: a l’atac mut sóc” (dissabte de palíndroms a Olot).

Freqüentar la companyia de gent amb talent és una cosa que tant a l’A. com a mi ens proporciona una sensació de plaer d’allò més reconfortant.

I quan, a més a més, aquest talent el complementen la senzillesa, el seny i la bonhomia el plaer creix fins als límits de l’apoteosi. Això és justament el que ens passa cada vegada que participem -de silenciosos i admirats oients, que consti- en les trobades del CPI, el Club Palindròmic Internacional.

Vaig tenir la sort de connectar amb aquesta colla de ludòpates verbals a través de l’amic Màrius Serra que em va posar sobre la pista d’una publicació que acabava de treure el seu primer número. Era el mes de juny de 1987. Aviat farà vint anys.

La revista va aparèixer sense títol. O, més exactament, amb una llista de possibles títols -tots palíndroms, és clar- perquè els primers lectors hi diguessin la seva i, efectivament, a partir del número 2, datat el gener de 1988, ja va tenir capçalera definitiva: “Semagames”. Fa pocs dies els subscriptors hem rebut el número 74.

Ja vaig explicar (vegeu aquí) la trobada de fa un any a Súria. La ciutat triada aquesta vegada ha estat Olot i el dissabte passat ens hi vàrem aplegar una vintena de tocats per la bogeria de remenar les paraules (“Sé verla al revés”) i posar-les de cap per avall. Enguany, per cert, amb la presència de Sylvia Tichauer, una palindromista xilena que va travessar l’oceà per no perdre’s la festa.

Vàrem començar fent una visita -abreujada per culpa de la pluja- al volcà Montsacopa i a continuació ens vàrem desplaçar cap a Can Trincheria, una preciosa casa museu vuitcentista situada al centre de la capital de la Garrotxa on els mestres Josep Maria Albaigés, Pere Ruiz i Jesús Lladó varen desenvolupar una sessió divulgativa oberta al públic titulada “De palíndroms o jugar amb les paraules”.

Després va ser l’hora del dinar en un restaurant a tocar de la Font Moixina. Tots els assistents vàrem trobar-nos al costat del tovalló un deliciós i temptador fuet etiquetat, com no podia ser altrament, amb una altra frase capicua: “Obté, ufà, fuet bo”.

Un esment especial mereix el mestre i amic Francesc Castanyer, amb els seus noranta-un esplèndids anys que podeu veure en la fotografia d’aquest apunt mentre xerra amb una noieta mooolt assemblada, per cert, a la ministra italiana Emma Bonino. Vàrem quedar de veure’ns molt aviat per ensenyar-li la col·lecció de bitllets capicua de tramvia, autobús i metro que vaig heretar del meu avi i que jo vaig continuar mentre va ser possible.

En Castanyer es va passar el dinar molt atrafegat escrivint entre plat i plat damunt d’un tros de paper fins que al final va passar-li a Jesús Lladó, director de “Semagames” i especialista en palíndroms musicals, el fruit dels seus misteriosos afanys: tres preciosos palíndroms fets “ad hoc” que tots podrem conèixer tan bon punt rebem el proper número de la revista.

De la sessió, a part dels bons records i el compromís d’una propera trobada el març vinent a Igualada, han quedat anotats a la llibreta Moleskine de la que mai em separo uns quants palíndroms que em van cridar l’atenció. Amb un d’aquests -molt adient pels temps que corren- he titulat l’apunt d’avui, una mica més amunt ja he parlat del que acompanyava el fuet  i a continuació en ressenyo uns quants més:

“El bé faig. I a feble” / “¿Se va? Lleve llaves” / “O, narici di Cirano” / “Truca Déu? Queda curt” / “Cerco naps? Ospa! No crec” / “Ravel és elevar”.

O la sèrie dedicada a la vila que ens va acollir: “Obert Olot rebo” / “Seré on, anit, olotina, no eres” / “Avala la nit olotina la lava” / “Núria, un erudit olotí duré nu a Irun” / “Ara, Ramira, l’atònit olotí nota la rima rara”.

O el curiós sil·làbic “Tejero es rojete”.

Apa!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!