Per a tots els gustos

La vida és molt complexa. Tot en aquesta vida ho és.

8 d'octubre de 2008
Sense categoria
0 comentaris

“SECRETS D’UN MATRIMONI” d’Ingmar Bergman

El mestre suec Ingmar Bergman ha estat qui millor ha sabut mostrar el millor i el pitjor del matrimoni, inspirant-se en vivències pròpies o alienes. Quan a començaments dels anys 1970 va passar a treballar conjuntament en cinema o televisió, per a aquest darrer mig va fer una disecció de la institució matrimonial que és una de les visions més influents que s’han fet. Estructurada en minisèrie de sis episodis, amb una versió més reduïda per al cinema i una íntegra de gairebé sis hores (recentment ha estat reeditada en DVD amb aquesta última versió), sense res de música de fons, amb una màxima economia de mitjans i gairebé exclusivament amb el suport d’uns extraordinaris Liv Ullmann i Erland Josephson, com si fos una obra de teatre, hi veiem la progressiva descomposició d’un matrimoni d’edat mitjana amb fills, burgès i acomodat, en Johann i la Marianne, cada cònjuge amb la seva professió.

La versió per a cinema dura gairebé tres hores, que és la meitat de la sèrie original, però els diàlegs ens mantenen en l’interès, sobretot quan l’Ullman i en Josephson aprofundeixen en els retrets mutus del fracàs del seu matrimoni. Trenta anys després, el mestre suec va decidir fer una seqüela també per a la televisió sueca i que li va servir per al seu definitiu comiat quatre anys abans de la seva mort, la també extraordinària “Saraband”, amb els dos ex cònjuges trenta anys després i la relació amb els seus nous descendents, tinguts en nous matrimonis.

Un gran comiat per a un geni del cinema, dels que millor va saber veure les relacions humanes i que va influir en col·legues tan il·lustres com en Woody Allen, que sempre té al Bergman als seus llavis. Per cert, com el texte d’aquesta pel.lícula era tant bo, va tenir d’adaptacions teatrals.


SECRETS D’UN MATRIMONI: * * * * *


http://www.imdb.com/title/tt0070644/


http://es.youtube.com/watch?v=mvMKm3hHBxQ


http://es.youtube.com/watch?v=EGJWYefDiYE


http://es.youtube.com/watch?v=OnXsCHrIZQk

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!