Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

1 de juliol de 2020
0 comentaris

El ‘Rock viu’ del fotògraf Xavier Mercadé.

Des del dilluns 1 de juny el meu recorregut matiner (vegeu-lo aquí detallat) per diverses pàgines web que ajuden a situar-me en el dia que comença té una nova parada: aquesta.

Es titula Rock Viu i el complement del titular que trobem a la capçalera de la pàgina ens anuncia que parla de quatre dècades de rock a Catalunya a partir d’una selecció de 300 fotografies de Xavier Mercadé, un dels fundadors de la revista Enderrock de la qual ja fa temps que és el cap de fotografia. Mercadé va nèixer a Barcelona el 1967 i la seva activitat com a fotògraf especialitzat en retratar concerts en directe li va de lluny. Més concretament de 1984.

Si més no, això és el que diu la primera imatge que es va penjar a Rock Viu: “Diu la llegenda que tot va començar el 3 de juny de 1984 a Cotxeres de Sants, i que els culpables van ser els grups Ultratruita i El Grito Acusador. Era una època apassionant post-música laietana. Per als que la vam viure va ser tot un regal, perquè tot estava per descobrir. Una generació inconformista va agafar el relleu i el pop, el rock i el punk van ser vehicle d’expressió de molts joves. Entre ells hi havia un personatge clau de l’escena musical barcelonina, Xavier Mercadé, que des de llavors ha fotografiat i documentat el món del rock en directe. I, encara, cada nit continua a peu d’escenari per anar a cobrir una desena de bolos cada setmana.”

Als seguidors d’aquest Bloc el nom de Xavier Mercadé els ha de sonar perquè el passat 5 de març -a les portes de tot el que ens va caure al damunt pocs dies després- vaig dedicar un apunt (aquest) a parlar del número 300 de la revista Enderrock que acabava d’arribar als quioscos i que estava dedicat, precisament, a desplegar un munt de detalls de la col·laboració del fotògraf amb la revista. Una col·laboració que, de retruc, serveix per explicar la història de la música que hem vist i sentit a casa nostra en les darreres quatre dècades.

La pandèmia i els seus estralls han obligat a modificar estratègies i a esmolar la imaginació de la gent d’Enderrock. Això ha permès posar en marxa la pàgina web de Rock Viu en la qual cada dia, de dilluns a divendres, s’incorpora una fotografia nova comentada pel mateix Mercadé acompanyada del vídeo del concert i de la corresponent banda sonora. Una feinada els detalls de la qual trobareu explicats aquí per la gent que fa la revista i que culminarà en una exposició física que es podrà veure al Palau Robert de Barcelona entre l’1 de març i el 31 de maig de 2021. I no només en la Sala Cotxeres de l’esmentat Palau sinó en el jardí a l’aire lliure que separa els diversos edificis del conjunt.

Queda, doncs, temps suficient per parlar-ne amb més calma i per anar preparant a fons l’exposició que reconeixerà la feina de l’amic Mercadé. De moment us convido a fer cada dia una visita a Rock Viu amb la seguretat que no haureu perdut gens el temps.

I perquè tingueu un tastet del pa que s’hi dona aquí teniu tres imatges que he seleccionat entre les publicades al llarg del mes de juny: a la primera -que obre l’exposició i que ja he comentat més amunt- teniu el grup Ultratruita a les Cotxeres de Sants el 3 de juny de 1984; el protagonista de la segona és Lluís Gavaldà, cantant dels Pets, a la sala Zeleste el 23 d’abril de 1990; i el de la tercera és el gran Mick Jagger durant el concert que els Stones varen fer al Monte do Gozo (Sant Jaume de Galícia) el 15 de juny de 1999:

(Si hi cliqueu al damunt, les imatges es fan una mica més grans)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!