Corpus a Barcelona: una festa de set segles (amb el Baró de Maldà per entremig).

Quan jo era petit a l’escola entonàvem una cantarella que deia: “Tres jueves hay en el año / que relucen más que el sol: / Jueves Santo, Corpus Christi / y el día de la Ascensión”. Era un mètode d’aprenentatge que potser no s’adiu gaire amb les teories de Rosa Sensat però que a mi -i suposo que no soc pas un cas únic- em va servir per aprendre de memòria coses que -deixant de banda la seva utilitat o no- no he oblidat mai més.

(Uf, ara me’n ve una altra al cap. La reprodueixo i us prometo que aturo el raig: “Treinta días trae noviembre con abril, junio y septiembre / ventiocho sólo hay uno / y los demás treinta y uno”. Val a dir que allò dels artells de la mà m’ho varen ensenyar molt després i confesso que mai m’hi he acabat d’aclarir)

Després d’aquest preàmbul de notable tonalitat carrossa us diré que demà és un d’aquells quatre dijous llampants de l’any de la meva cantarella: el dia de Corpus Christi (en terminologia tècnica: la festa de l’exaltació de Crist en el Sagrament de l’Eucaristia). Però la d’enguany no serà en absolut una festa qualsevol ja que es commemoren set-cents anys de la primera processó de Corpus documentada a la ciutat de Barcelona.

Si voleu informació completa sobre la commemoració i els actes que s’han programat entre ara i finals de 2021 el millor que podeu fer és llegir atentament aquesta entrevista de Vilaweb amb Amadeu Carbó, principal impulsor de la celebració dels set-cents anys i indiscutible expert en la matèria.

Pel que fa al tradicional “Ou com balla (o oucomballa)”, les dates i els llocs de la ciutat de Barcelona on el podreu veure en acció els trobareu aquí.

Una altra cosa que tampoc us hauríeu de perdre és l’emissió el divendres 12 de juny a les 17:30 h, –és a dir, demà passat—  de la xerrada “Des del meu balcó: el Corpus del baró i la parròquia del Pi” a càrrec de l’esmentat Amadeu Carbó i de Nico Alonso en el canal YouTube de l’Esbart Català de Dansaires (entreu aquí per accedir-hi).

L’acte forma part del cicle “200 anys sense el Baró de Maldà” que organitza l’Esbart Català de Dansaires. Un cicle de quatre xerrades de les quals només es va poder fer amb normalitat la primera, molt pocs dies abans de l’estat alarma i els confinaments, i sobre el qual les últimes notícies de què disposo són que la segona i la tercera xerrada s’ajornen fins a la tardor, amb l’esperança de fer-les presencials i amb la màxima normalitat possible, i que la quarta –programada pel 4 de juny i que servia de pòrtic a les celebracions dels 700 anys del Corpus a Barcelona– serà la que podrem seguir demà passat per YouTube.

Si us sembla interessant tot plegat el millor que podeu fer és contribuir a escampar la notícia. Vinga, que el Baró de Maldà bé que s’ho mereix. ¿No us l’imagineu abocat al balcó del seu palau mentre la processó fa camí cap a l’església del Pi..?

————————————————————————————————

IMPORTANT: Per donar més relleu encara al cicle sobre els 200 anys de la mort del Baró de Maldà la bona gent de l’Esbart Català de Dansaires està publicant cada dia -des del 18 de març- un resum molt ben fet de les anotacions que Don Rafael d’Amat i de Cortada feia en el seu mític ‘Calaix de Sastre’. No fa gaire vaig dedicar un apunt (aquest) a parlar amb detall de la iniciativa. Us recomano que el recupereu.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *