Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

23 de desembre de 2019
1 comentari

El Bloc Maragall compleix 60 anys.

A casa ja és tradició que a la cuina tinguem penjat el Bloc Maragall i que cada matí una de les primeres coses que jo faci sigui extreure el full del dia anterior, veure el santoral del dia que estrenem i recordar la fase lunar de torn. I també, és clar, examinar el revers del full acabat d’arrencar en el qual gairebé sempre hi trobo informació d’interès.

Vaig parlar del Bloc Maragall i de Miquel Arimany, el seu fundador, en un apunt de febrer de 2018 (aquest) en el qual deia:

“No feu córrer més la imaginació: parlo d’un calendari. Però no d’un calendari qualsevol; em refereixo al Bloc Maragall iniciat el 1960  –amb el pretext de commemorar el centenari del naixement del poeta per superar la censura del règim–  per l’editor Miquel Arimany, aquell de qui Joaquim Molas va dir que ell sol era tota una cultura ja que va editar llibres, revistes, diccionaris, manuals de llengua, calendaris i una llarga llista de coses més entre les quals no vull deixar de recordar-lo en un enorme pis situat a la plaça del Duc de Medinaceli que li feia d’habitatge i de magatzem i de destacar la seva sorprenent faceta de ballarí, poeta i actor. Un homenot, vaja.”

I ara, un any més, torno a parlar del Bloc Maragall i amb més motiu que mai perquè la de 2020 és l’edició número seixanta i coincideix amb el centenari del naixement -el 10 de setembre de 1920- de Miquel Arimany i Coma (vegeu aquí). A més a més, tal com s’anuncia en la primera pàgina, el Bloc d’enguany està dedicat a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, que va començar a funcionar l’abril de 1998 i de la qual, tal com explico aquí, vaig tenir l’honor de ser-ne un dels membres fundadors.

D’uns anys ençà els promotors del Bloc Maragall fan un esforç per posar al dia d’un producte que, ai las, els nous hàbits i els recursos tecnològics que la gent té a l’abast aboquen a una lluita desesperada contra la seva extinció. A casa dels Isern, però, es continua tirant de calendaris i d’agendes de paper i, per tant, amb la nostra fidelitat mirem d’ajudar en la mesura del possible a apaivagar el problema.

A part de la informació pròpia d’un calendari en el revers dels fulls de l’edició de 2020 hi ha set blocs d’informació, un per a cada dia de la setmana, que són els següents:

  • Dilluns: una interessantíssima introducció a l’art de les tipografies (ja tinc preparada la carpeta per guardar-ne la col·lecció completa).
  • Dimarts: receptes de la professora de cuina Carme Martínez.
  • Dimecres: reflexions lingüístiques a càrrec del professor Jordi Alberich.
  • Dijous: mots encreuats (molt facilets, per cert) de Víctor Pallàs.
  • Divendres: “Sabies que…?”, apartat de curiositats i temes poc coneguts a càrrec de la doctora López Gabela.
  • Dissabte: poemes dels alumnes de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu.
  • Diumenge: poemes de Miquel Arimany per celebrar el centenari del seu naixement i el seixantè aniversari del Bloc Maragall fundat per ell.

Com veieu, doncs, l’oferta és amplia i, per tant, val la pena de fer-se amb un exemplar.

O dos, perquè s’ha editat en format de butxaca i de paret.

  1. Soc una persona que’l compra cada any aquell que es de taco i que s’arrenca una full cada dia.
    Només començar m’he trobat amb un error amb el nom de Miquel Arimany.
    Compreng que tots som humans i el que te boca sequivoca..
    Ho considero un error d’imprenta, pro, caram! al d’arrera de la primera fulla.

    Aquest any passat , farà cosa de dos mesos, o potser no tant també vaig trobar un encreuat que hi sobrava una fila de les verticals, aixó em va fer ballar el cap.per que no l’adivinava, clar
    res-més a dir, pro al meins amb l’encreuat convindría un repas abans de editar-lo.
    N’obstant el seguiré comprant
    Cordialment, ……………………………..miquelsans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!