Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

25 d'octubre de 2019
0 comentaris

Les “Converses filològiques” de Pompeu Fabra: cent anys i tan actuals… (18)

La sèrie comença aquí)

Conversa 772, OC p. 754-55;  30 de novembre de 1926

En català tenim els dos adjectius mig i mitjà que es corresponen gairebé exactament amb els dos adjectius francesos demi i moyen. L’espanyol medio ha produït una forta pertorbació en la distribució d’aquells dos mots.

Mig es diu d’allò que és la meitat d’una cosa. (Li correspon, en espanyol, medio.) Mitjà es diu d’allò que, per la magnitud, intensitat, etc., está comprés entre dues coses (en espanyol, mediano). Però el fet que, amb aquesta significació, l’espanyol diu alguns cops medio i no mediano, ha fet que el català reemplacés a vegades mitjà per mig, per exemple, en una expressió com terme mitjà (en francés terme moyen). I també mig ha fet recular mitjà aplicat a allò que ocupa una situació intermediària; i, així, diem erròniament la part mitja (la parte media) en lloc de part mitjana (la partie moyenne). Cp. el carrer de Sant Pere mitjà (entre el més alt i el més baix).

En alguns parlars mig ha reemplaçat també mitjà substantiu, significant allò que serveix per a arribar a un fi (en espanyol medio; en francés moyen). En altres parlars, però, i entre ells el de Barcelona, per a traduir aquest medio espanyol, hem recorregut al mot medi, i ara ens fa estrany, i a algú sembla àdhuc erroni, l’ús de mitjà amb aquesta significació, acostumats com estem a considerar mitjà com a equivalent de l’espanyol mediano.

Cal rebutjar per això el mot medi? No; però aquest mot, admissible com una catalanització de medius llatí, no l’hauríem d’usar per a expressar conceptes per als quals el català disposa ja de mots de formació popular; medi el podem, en canvi, utilitzar per a expressar el concepte que els francesos denoten per milieu, en una expressió corn el medi ambient, o el que els francesos expressen per médium, per bé que, en aquest sentit, és indubtablement preferible mèdium.

————————————————————————————————–

MOLT IMPORTANT: En el Portal Pompeu Fabra (aquest) podreu accedir directament –en format pdf (aquí)–  a totes les Converses filològiques tal com apareixen publicades a les Obres Completes.

—————————————————————————————————

(La següent Conversa la trobareu aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!