‘Qui ets?’, de Màrius Serra: novament damunt de l’escenari.

Pel volts de Sant Jordi d’enguany la revista El Temps ens va demanar a uns quants crítics que seleccionéssim els que al nostre parer eren els cinc llibres catalans de prosa (no sé per què, però la poesia no entrava en l’experiment) publicats en els pocs anys que portem del segle XXI.

La meva tria es va decantar per quatre obres amb les quals hi varen haver més o menys coincidències amb els altres crítics que varen respondre l’enquesta i per un cinquè títol que vaig ser jo l’únic que el va esmentar.

En el primer grup vaig destacar llibres de Manuel Baixauli, Jaume Cabré, Miquel Pairolí i Jordi Puntí i amb l’únic que em vaig quedar sol va ser ‘Quiet’, de Màrius Serra. Un text que en mereix una altíssima consideració tant pel que ens explica com per la manera com l’autor ha decidit de fer-ho en un exercici no gens fàcil perquè, com la majoria de vosaltres ja deveu saber, descriu les reflexions i sentiments d’un pare davant del seu fill –en Llullu— afectat per una greu paràl·lisi cerebral. Un Llullu que es va morir el 24 de juliol de 2009, quan encara no havia complert els nou anys i mig.

Com saben els seguidors d’aquest Bloc fa una pila d’anys que en Màrius i jo som amics i en nombroses ocasions he parlat d’ell i dels seus llibres. De fet, vaig tenir el privilegi de conèixer els inicis del projecte que acabaria sent el llibre “Quiet” i ho vaig explicar en aquest apunt de fa tretze anys i que us recomano que recupereu si no l’havíeu llegit abans.

El febrer passat “Quiet”, transformat en “Qui ets?” va adoptar format teatral (amb una notable component musical) i es va poder veure durant un dies al Teatre Lliure. A l’A. i a mi ens va faltar temps per reservar entrades i així vàrem poder gaudir d’una nova manera de presentar la història del Llullu, la seva germana Carla i la Mercè i el Màrius, els seus pares. En vaig parlar en aquest apunt.

Ara aquell fugaç “Qui ets?” de principis d’any fa estació durant tres setmanes a partir de dimarts  -del 24 de setembre al 13 d’octubre- a l’Almeria Teatre del barri de Gràcia (vegeu-ne aquí els detalls). Molt a prop (i m’atreviria a dir que no és per casualitat) de la Fundació Nexe (vegeu aquí) on van atendre en Llullu fins als últims dies.

La setmana passada, en el programa de Catalunya Ràdio “El divan”, Sílvia Còppulo va fer una extensa entrevista (escolteu-la aquí) a Màrius Serra. Gairebé una hora durant la qual varen parlar d’un munt d’assumptes –en Màrius és un home polifacètic i amb una manera de plantejar-se la vida que val la pena de conèixer–  entre els quals, com no podia ser altrament, hi va haver en Llullu, el llibre ‘Quiets’ i aquest ‘Qui ets?’ a l’Almeria Teatre que us recomano ferventment des d’aquí.

Afegeix un comentari