“Un resum de l’any literari 2018” (Serra d’Or, març de 2019) (i 3).

(La sèrie comença aquí)

Premis de la crítica, guardons i honors

La relació dels premis a obres ja publicades comença amb els premis Ciutat de Barcelona que varen distingir Max Besora per “Aventures i desventures de Joan Orpí” i la traductora Dolors Udina per la seva versió d’”Els dimonis de Loudun”, d’Aldous Huxley; el premi Joaquim Amat-Piniella va ser per a “Allò que va passar a Cardós”, de Ramon Solsona; el premi Òmnium a la millor novel·la catalana de 2017 se’l va emportar “Els estranys”, de Raül Garrigasait. Els Premis Nacionals de Cultura varen reconèixer la feina de Valentí Puig, Jordi Pàmias i el magazín digital “Catorze”. Els premis Cavall Verd, especialitzats en poesia, varen distingir Antònia Vicens pel seu llibre “Tots els cavalls” i la traducció feta per Jordi Mas de l’original japonès de “Tres veus lligades a Minase”. Els Premis de la Crítica Catalana van destacar “Els fills de Llacuna Park”, de Maria Guasch, en narrativa, i “Convivència d’aigües”, de Zoraida Burgos, en poesia.

Pel que fa als Premis Crítica Serra d’Or el quadre de guanyadors va ser el següent: Josep Lluís Badal (novel·la), Teresa d’Arenys (poesia), Mercè Ibarz (assaig), Adrià Pujol Cruells (traducció), Mar Benegas i Sandra Navarro (literatura infantil), Maite Carranza (literatura juvenil), Víctor Medina (coneixements), Pau Miró (text teatral), La Virgueria (espectacle teatral), Marta Carrasco (aportació més interessant), Marc Gil (recerca i humanitats), l’Institut Català d’Ornitologia (ciències) i Julien Lanes Marsall (catalanística).

Els Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians varen reconèixer obres de Xavier Aliaga, en narrativa, Mercè Claramunt, en poesia, Manel Alonso, en assaig, i Gemma Miralles, Maria Dolors Pellicer i Silvestre Vilaplana en altres modalitats. També varen premiar la tasca de difusió de la literatura catalana que fa Vilaweb. El Premi Llibreter va distingir “Permagel”, d’Eva Baltasar, i “No llegiré aquest llibre”, de Jaume Copons i il·lustracions d’Òscar Julve. Pel que fa al Memorial Pere Rodeja es va concedir a Valèria Gaillard (periodisme cultural) i Montse Porta (llibretera de Jaimes).

El premi de narrativa Maria Àngels Anglada el va guanyar “La memòria de l’arbre”, de Tina Vallès; la Lletra d’Or va ser per a Jordi Llavina i el seu poemari “Ermita”; el Ministerio de Cultura va concedir a Maria Rius el Premio Nacional de Ilustración i a Antònia Vicens el Premio Nacional de Poesía i el premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català va ser concedit a Guillem Terribas, fundador de la Llibreria 22 de Girona i activista cultural. Els últims dies de novembre es varen fallar els Premis Ictineu de ciència-ficció i literatura fantàstica que varen considerar com a millors novel·les publicades el 2017 “Farishta”, de Marc Pastor, i “Enxarxats”, de Carme Torras, i “Els hostes”, de Jordi de Manuel, com a millor conte. L’últim premi de l’any va ser El Setè Cel de Salt que va guanyar Raül Garrigasait amb “Els estranys”.

Carme Riera va ser guardonada amb la Medalla d’Or de les Illes per la seva trajectòria, guardó concedit també al poeta Manel Marí a títol pòstum. Quim Monzó va ser designat Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Francesc Parcerisas va guanyar el premi Jaume Fuster dels escriptors catalans i el premi Cadaqués a Quima Jaume va anar a mans de Susanna Rafart pel conjunt de la seva obra. El Premi d’Honor de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana va ser per al dramaturg Miquel Molins.

Pel que fa a les Creus de Sant Jordi en la relació de guardonats hi havia els escriptors Jordi Sierra i Fabra, Joan Soler i Amigó, Margarida Aritzeta, Amadeu Cuito i Roser Vernet, la traductora Dolors Udina i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.

 

Les baixes de l’any

La llista de defuncions de 2018 l’obre el poeta i gestor cultural Jordi Carrió, traspassat el 4 de gener als 68 anys, i continua amb Antoni Subirà, enginyer, ex-conseller de la Generalitat, diputat i president de la Fundació Enciclopèdia Catalana (7 de gener, 77 anys); Manel Marí, poeta, traductor, guionista i corrector (31 de gener, 42 anys); Montserrat Ros, editora i traductora dels clàssics grecs i llatins (6 de febrer, 74 anys); Joan Fontcuberta, traductor i filòleg (12 de febrer, 79 anys); Bernard Lesfargues, poeta i traductor del català al francès (23 de febrer, 93 anys); Jorge Wagensberg, científic, divulgador i director del Museu de la Ciència de Barcelona entre 1991 i 2005 (3 de març, 69 anys); Antoni Artigues Bonet, mestre, filòleg i activista cultural a les Balears (6 de març, 67 anys); Joan Carreras i Martí, editor, director de la Gran Enciclopèdia Catalana des de 1971 i president d’Òmnium Cultural entre 1984 i 1986 (10 de març, 83 anys); Jordi Tiñena, escriptor, professor i doctor en Filologia Catalana (23 de març, 62 anys); Víctor Castells, escriptor, historiador i biògraf del president Macià (27 de març, 90 anys); Paco Camarasa, llibreter especialitzat en novel·la negra i activista cultural (2 d’abril, 68 anys); Rosa Maria Queralt, comissària d’exposicions i crítica d’art (16 d’abril, 78 anys); Eduard Puig i Vayreda, enòleg, polític i escriptor (16 d’abril, 76 anys); Jep Gouzy, escriptor, dramaturg i traductor de Catalunya Nord (27 d’abril, 85 anys); Carme Peris, il·lustradora (25 de maig, 77 anys); Màrius Sampere, poeta (26 de maig, 89 anys); Francesc Vicens, escriptor i polític (4 de juny, 90 anys); Lluís López del Castillo, lingüista i pedagog (13 de juny, 79 anys); Josep Maria Rovira Belloso, sacerdot i teòleg (16 de juny, 92 anys); Manuel Pérez Bonfill, pedagog, filòleg i escriptor (19 de juny, 91 anys); Mossèn Josep Maria Gasol i Almendros, arxiver, historiador i cronista oficial de Manresa (2 de juliol, 93 anys); Eva Serra i Puig, historiadora (3 de juliol, 75 anys); Francesc d’Assís Picas i Pons, dramaturg i autor dels Pastorets de l’Ametlla de Merola (13 de juliol, 96 anys); Joaquim Garriga i Riera, arqueòleg, historiador i teòleg (20 de juliol, 72 anys); Lluïsa Forrellad, novel·lista (4 d’agost, 91 anys); Iago Pericot, escenògraf i pintor (9 d’agost, 88 anys); Josep Fontana, historiador i professor universitari (28 d’agost, 86 anys); Josep Dalmau Olivé, sacerdot, escriptor i activista cultural (5 de setembre, 91 anys); Carles Canut, actor (27 de setembre, 74 anys); Núria Mínguez, farmacèutica i novel·lista (17 d’octubre, 82 anys); Robert Saladrigas, escriptor, periodista i crític literari (22 d’octubre, 78 anys); Lluís Duch, antropòleg, teòleg i monjo benedictí (10 de novembre, 82 anys); Martí Soler, poeta, editor i traductor exiliat a Mèxic (9 de desembre, 84 anys) i Lluís Alpera, poeta, crític literari i filòleg (14 de desembre, 80 anys).

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *