Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

12 de febrer de 2019
1 comentari

Llibertat: deu definicions.

Anoteu amb molta cura el dia d’avui —dotze de febrer de dos mil dinou— perquè no és una data qualsevol: és el dia que, en començar el judici contra nou presos polítics catalans, españa aboca la primera palada de fang a la fossa que acabarà, ja no amb el seu prestigi (aquest fa molt temps que l’ha perdut), sinó amb qualsevol perspectiva de futur que li permeti superar els nivells d’ignomínia i misèria moral que ha assolit la seva classe política, judicial i comunicativa. Directes a les roques i ni un pam de net, en seria el resum.

Crec que avui més que mai és moment adequat per parlar de llibertat. Per això he triat deu definicions d’aquest concepte  –poc practicat a españa—  que varen ser llegides ahir en l’acte que cada dilluns a les vuit del vespre aplega centenars de persones de bé a la plaça de la Vila de Gràcia per reclamar la llibertat dels nostres presos, exiliats i represaliats.

 

Deu definicions sobre la llibertat

“Estat o condició del qui és lliure, del qui no està subjecte a un poder estrany, a una autoritat arbitrària, del qui no està constret per una obligació, deure, disciplina, condició onerosa, etc. Estat dels ciutadans, els drets i els privilegis dels quals estan protegits per una comunitat civil organitzada. Llibertat civil dels ciutadans que participen de la vida pública, exercint un control sobre llur govern.”

Diccionari General de la Llengua Catalana. Pompeu Fabra

 

“La llibertat per mi seria veure la sortida del sol, com intento fer cada dia, a les set del matí, darrere de les alberes de l’Alt Empordà, sense tenir sis barrots de ferro a la finestra a primera línia. Escoltar, veure i palpar els sorolls i crits de reivindicació de llibertats col·legiades, amb les persones que, cada dimarts al vespre, vénen aquí, davant de la presó, i compartir amb tots el sopar a la fresca.”

Dolors Bassa

 

“¿Què és la llibertat? Una manta i un petó. La llibertat és aprendre a arriscar-se i a vèncer la por. La llibertat és decidir ser feliç davant de qualsevol situació. La llibertat és saber que, passi el que passi, sempre ens quedarà una cançó.”

Jordi Cuixart

 

“La llibertat és un bocí de mar, un retall de cel. Veure com cau la tarda, contemplar les estrelles; un somriure, una carícia. Estimar. Triar amb qui vols estar, amb qui vols compartir els teus dies; la vida. Llibertat és allò que ens humanitza, és voluntat. La llibertat que compartim amb els altres ens socialitza, ens fa avançar, és la força transformadora de la societat.”

Carme Forcadell

 

“Llibertat és sentir-vos a l’altra banda dels murs de la presó i saber que no estem sols.”

Joaquim Forn

 

“La llibertat és poder pensar, parlar, abraçar i estimar sense que ningú construeixi murs al teu voltant. Murs contra les idees, les paraules, les abraçades i l’amor. La llibertat és, doncs, abraçar la teva dona, jugar amb els teus fills i treballar honradament pel teu país i pel Món sencer.”

Oriol Junqueras

 

“La llibertat és mirada llarga, cap alt, verb seré, mà estesa, fermesa i serenor.”

Raül Romeva

 

“Hi ha la llibertat externa; poder moure’s, opinar públicament, votar els teus representants i exigir-los; que et poden arrabassar o condicionar fortament. Hi ha la llibertat interna; pensar, ser digne d’un mateix, aspirar a tenir esperança. Aquesta és insubornable, si t’ho proposes. Cal lluitar infatigablement per la primera, des de la solidesa de la segona.”

Josep Rull

 

“La llibertat no exigeix, per ser viscuda, palaus ni grans avingudes. No hi ha presó, carceller, forrellat, ni jutge que pugui privar-nos de ser com som, de pensar com pensem, ni d’estimar la gent que estimem. Ser, pensar i estimar són les expressions més profundes de la llibertat.”

Jordi Sánchez

 

“La llibertat és poder decidir què fas, què penses, què dius, on vas, a qui estimes. La llibertat física es pot prohibir i empresonar: la de la ment i l’ànima, mai. Com avui, que el meu cos és a la presó, però el meu cor i el meu compromís és ara i aquí amb vosaltres i per vosaltres.”

Jordi Turull

 

 

 

 

  1. Ara que està tan de moda posar nom a unes dates determinades: el dia del pare o la mare, el dia dels petons, el dia de la pau, el dia de qualsevol bestiesa… podríem afegir-li al 12 de febrer la denominació del “dia de l’Inquisició”. Per què en les imatges que he vist aquest matí (i que juro seran les úniques que veuré d’aquest “auto de fé”) m’ha semblat estar a l’edat mitjana, amb gent fent cua des de la nit per veure uns, el més, si els porten a la foguera i els altres, pobres, per veure als seus familiars, presos polítics, que serà una manera d’aixoplugar-se mútuament. Suposo que hi haurà gent que no es mourà davant del televisor tots aquests dies però no serà el meu cas. He de preservar també la meva salut mental.
    Ha donat la casualitat de què avui fa 100 anys, el 12 de febrer de 1919 en Josep Pla escrivia aquesta frase en el seu dietari “El quadern gris”:
    “Europa és un cafarnaüm en deliri. El procés de descrèdit de la Conferència de la Pau és molt ràpid.”
    Dons sí: Europa continua sent un cafarnaüm que no ha volgut ni vol veure el que està passant a Espanya …però Déu ens guardi de què Europa es trenqui perquè els hi faltaria temps per restablir la pena de mort i la tortura física. Perquè la psicològica i psíquica no l’han abolit mai.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!