Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

4 de desembre de 2018
0 comentaris

Els contrapunts al “Camino” de l’Opus Dei (mossèn Josep Dalmau, 1969). (7)

(La sèrie comença aquí i també aquí)

Del punt número 501 al 600: una tria.

Punt 510:  “¿Veis con qué sencillez?  –‘Ecce ancilla!…’-–  Y el Verbo se hizo carne.” (JME)

“La resposta ‘Heus aquí l’esclava del Senyor…’ no fou ni senzilla ni càndida; fou un compromís seriós; una decisió valenta. En virtut d’aquesta valentia la vida dels sants és sempre espectacular i discutida.” (JD) 

 

Punt 518:  ¡Qué alegria, poder decir con todas las veras de mi alma: amo a mi Madre la Iglesia santa!” (JME)

“No artificialitzis la fe creient que tot el que hi ha dins l’Església és sant. El sant és Déu; nosaltres, cristians, bastant, bastant menys! I l’Església som nosaltres!”  (JD)

 

Punt 526:  “Si no tienes veneración suma por el estado sacerdotal y el religioso, no es cierto que ames a la Iglesia de Dios.”  (JME)

“Si no tens una extrema veneració per l’estat laical, ‘aquest sacerdoci real’, que diu l’apòstol Pere, no és cert que et trobis dins l’Església conciliar.”  (JD)

 

Punt 528:  “Una característica muy importante del varón apostólico es amar la Misa.”  (JME)

“L’home apostòlic no és un ‘missaire’, és un compromès. ‘No s’ha fet l’home per al dissabte, sinó el dissabte per a l’home’“.  (JD)

 

Punt 542:  “No me pongáis al culto imágenes ‘de serie’: prefiero un Santo Cristo de hierro tosco a esos Crucifijos de pasta repintada que parecen hechos de azúcar.”  (JME)

“No tinguis la mania de l’originalitat en les imatges i els símbols religiosos, no sigui cas que no et diguin res ni a tu mateix. Ens trobem en l’època de la producció en sèrie  –i no sense motiu!–  i de la funcionalitat”  (JD)

 

Punt 553:  “No olvides tus oraciones de niño, aprendidas quizá de labios de tu madre. –Recítalas cada día con sencillez, como entonces.”  (JME)

“Procura renovar les pregàries que aprengueres d’infant. Ara ja no ho ets. Fóra ridícul. ¿Oi que no et presentes pel món amb el vestit de primera comunió?”  (JD)

 

Punt 565:  “Te pasmas porqe tu Angel Custodio te ha hecho servicios patentes.  –Y no debías pasmarte: para eso le colocó el Señor junto a ti.”  (JME)

“¿És que pots afirmar que el teu àngel t’ha fet serveis evidents? ¿Pots negar que les teves malícies no siguin de l’àngel caigut? Però, aleshores, digue’m: on ets tu, si tot t’ho fan els altres?”  (JD)

 

Punt 574:  “¿Quién te ha dicho que hacer novenas no es varonil? –Varoniles serán esas devociones, cuando las ejercite un varón…, con espíritu de oración y de penitencia.”  (JME)

“A qui et digui que les novenes no són cosa d’homes digues-li: d’homes del segle XX, no; d’homes dels segles XVII i XVIII, sí. Però prescindir del carro no vol dir abandonar el transport de mercaderies; tot al contrari.”  (JD)

 

Punt 582:  “¡Qué hermosa es nuestra Fe Católica! –Da solución a todas nuestras ansiedades, y aquieta el entendimiento y llena de esperanza el corazón.”  (JME)

“Totes les visions del món tendeixen a ser totalitàries. El cristianisme ha patit també aquesta temptació i l’ha secundada. Creure que la nostra fe soluciona totes les nostres ansietats i que respon a totes les preguntes que hom es pugui formular és romandre encara dins l’abús del totalitarisme religiós.”  (JD)

 

Punt 595:  “Si te conocieras, te gozarías en el desprecio, y lloraría tu corazón ante la exaltación y la alabanza.”  (JME)

“Si un dia t’arribes a conèixer de debò descobriràs que és anormal plorar de joia davant el menyspreu. Entre poc i massa, de les coses!”  (JD)

 

(Continua  –i acaba–  aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!