Les cançons llargues: “Shine on you crazy diamond” (Parts 1-5), Pink Floyd (1975).

(La sèrie comença aquí)

Després de l’èxit mundial de “The Dark Side Of The Moon” (1973) el grup Pink Floyd afrontava el repte de treure un nou disc que no desmereixés de l’anterior. Una experiència que no a tothom li surt bé però que en aquesta ocasió crec que va donar un resultat altament satisfactori. Parlo de “Wish You Were Here”, un disc del qual la Viquipèdia dóna una àmplia i detallada explicació (vegeu-la aquí) a la qual em remeto i que contenia una cançó llarga dividida en dues meitats: la primera (que ens ocupa avui) obria la cara A i la segona (per a la setmana vinent) tancava la cara B. Gairebé vint-i-sis minuts de bona música entre els dos talls, poca broma…

De la Viquipèdia reprodueixo també la descripció detallada d’aquesta primera meitat:

Part I (del principi a 3:39): el tema comença amb una nota de sintetitzador Minimoog seguida per quatre notes de guitarra de David Gilmour amb una Fender Stratocaster. Si us hi fixeu molt (sonen molt fluix), cap als tres minuts de la cançó es poden sentir uns gossos bordant. És una possible referència a ‘You Gotta Be Crazy’ (versió primera del tema ‘Dogs’ inclòs en el disc “Animals” que Pink Floyd va enregistrar dos anys després).

Part II (de 3:40 a 6:12) comença amb un riff que es va repetint durant tota la part i que inclou un solo de Gilmour. Aquesta part s’anomena ‘Syd’s Theme’ en homenatge a Syd Barrett, un dels fundadors del grup.

Part III (de 6:13 à 8:26) comença amb el sintetitzador Minimoog de Rick Wright. Aquesta part té un remarcable solo de guitarra de Gilmour, amb un estripat to proper al blues.

Part IV (de 8:27 a 10:53) Roger Waters canta mentre que les veus de Gilmour, Wright, Carlena Williams i Venetta Fields l’acompanyen en segon pla.

Part V (de 10:54 à 13:34) dues guitarres repeteixen un riff durant un minut. Després entra Dick Parry amb un saxo baríton i acaba la incursió tocant un saxo tenor. Tot seguit, el tempo perd velocitat i acaba finalment sense guitarra, ni bateria; només amb l’acompanyament d’un sintetitzador ARP. Tot d’una un soroll de màquines ens posa sobre la pista del tema següent: ‘Welcome to the machine’.

 

“Shine on you crazy diamond (I-V)”

Remember when you were young, you shone like the sun.
Shine on you crazy diamond.
Now there’s a look in your eyes, like black holes in the sky.
Shine on you crazy diamond.
You were caught in the crossfire of childhood and stardom, blown on the steel breeze.
Come on you target for faraway laughter, come on you stranger, you legend, you martyr, and shine!

You reached for the secret too soon, you cried for the moon.
Shine on you crazy diamond.
Threatened by shadows at night, and exposed in the light.
Shine on you crazy diamond.
Well you wore out your welcome with random precision, rode on the steel breeze.
Come on you raver, you seer of visions, come on you painter, you piper, you prisoner, and shine!

 

(La sèrie continua aquí amb més cançons llargues)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *