Les cançons llargues: “Why?”, de Màquina! (1970).

(La sèrie comença aquí)

La cançó llarga d’aquesta setmana és el nucli central de “Why?”, el disc pioner de Màquina!, un grup no menys pioner a casa nostra en el gènere que es va denominar “música progressiva”.

Fa un parell d’anys vaig penjar un apunt  (vegeu-lo aquí) en el qual entrava en detalls sobre la cançó, el disc i el grup i, per tant, us estalvio les repeticions: entreu-hi i tindreu tota la informació que necessiteu.

En l’esmentat apunt parlava de les tres cançons que formen el disc i incrustava la que l’obre: “I believe”, un tema extraordinari de Josep Maria París que encara avui, gairebé mig segle després de ser enregistrat, em fascina.

“Why?” la cançó llarga d’aquest dissabte és la que dóna títol al disc i té una extensió total de 24 minuts i 38 segons dividida en dues parts per l’estructura en cara A i B a què obligava el vinil original.

Aquí sota trobareu incrustat el disc íntegre (*) (amb el recomanabilíssim instrumental “I believe” de bon començament) i tot seguit –entre el minut 04′ 16″ i el 28’54”“Why?”, amb la veu de Jordi Batiste i tota la màquina del grup en plena producció i inspiració.

(*)  La música que trobareu aquí sota correspon a una reedició en format CD que Picap va fer el 1998. A més a més del disc original complet, al final varen afegir el que va ser el segon “single” del grup  —“Earth’s Daughter” i “Look Away your Happines”—   editat el 1969. És a dir, un any abans que “Why?”

(La sèrie continua aquí amb més cançons llargues)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *