“18 horas de Beatlemanía”, les fotos dels Beatles a Barcelona.

Demà, dijous 11 de gener, a dos quarts de 8 del vespre els admiradors dels Beatles tenim una cita a la sala d’actes de la Casa Golferichs (vegeu aquí) per assistir a la presentació del llibre “18 horas de Beatlemanía en Barcelona” que ha elaborat Miguel J. Navarro (Montevideo, 1959), l’home que sense cap mena de dubte sap més coses sobre l’actuació –primera i única–  que els Beatles varen fer a Barcelona el 3 de juliol de 1965 (vegeu, si no aquesta entrevista que li vaig fer l’estiu del 2015).

Si us heu fixat, he fet servir el verb “elaborar” i no pas “escriure” per definir la feina de l’amic Navarro. I ho he fet per una raó molt senzilla: la part majoritària de “18 horas de Beatlemanía en Barcelona” està formada per fotografies i, per tant, el llibre és un recorregut gràfic  –amb unes quantes imatges ja conegudes i moltes més d’inèdites–  per les divuit hores que separen l’aterratge de l’avió que portava els Beatles de Madrid, on havien actuat la nit anterior, i el final del concert a la plaça de toros Monumental.

A través de les fotografies podem seguir els que els quatre músics varen fer aquell dia a Barcelona. Comencem a l’aeroport del Prat quan baixen l’escala de l’avió, reben les salutacions dels admiradors i pugen als cotxes que els van portar a l’Hotel Avenida Palace, on varen tenir la roda de premsa amb els mitjans periodístics de la ciutat i una estona de descans (relatiu) a les habitacions. La darrera part del llibre ens presenta els Beatles ja dintre de les instal·lacions de la plaça abillats per pujar a l’escenari i, finalment, les imatges del concert seguint la pauta de les dotze cançons (les previstes i sense cap bis) que varen interpretar. I entremig les úniques concessions a la prosa a càrrec, com no podia ser altrament, de dos noms il·lustres del món de la imatge: un text d’Horacio Seguí i una entrevista a Joana Biarnés (vegeu aquí més informació sobre ella), la periodista que es va colar a l’avió i a les habitacions dels músics a l’hotel barceloní.

Com que el llibre està pensat per a seguidors incondicionals del grup, Miguel J. Navarro hi ha encartat una còpia exacta de l’entrada del concert que farà les delícies de tots els que tenim la dèria de guardar papers singulars.

Però si parlo ara de “18 horas de Beatlemanía en Barcelona” amb més èmfasi és perquè Miguel J. Navarro ha incorporat set fotografies que aquella nit vàrem fer el meu germà i jo (de fet, els representants de la família Isern érem tres, perquè ens hi va acompanyar la mare) des de la graderia de la Monumental. Set fotografies entre un total de vuitanta-cinc que formen el conjunt del llibre i que tant a mi com a mon germà Francesc ens omplen d’orgull.

———————————————————————————————–

NOTA FINAL: Encara que no és el tema de l’apunt  –que va dedicat al llibre que es presenta demà a la Casa Golferichs—  no puc deixar de fer esment al fet que, una vegada més, l’escriptura d’un text meu en aquest Bloc (en porto publicats més de 3.200 des de 2004)  va fer que algú hi trobés material o idees per fer altres coses.

És el cas de l’amic Navarro que va llegir aquest apunt que vaig escriure el 2005, és a dir quan es celebraven els quaranta anys del concert dels Beatles, i que quan el va descobrir (uns quants anys després) es va posar en contacte amb mi per veure amb detall aquelles fotografies que tant de joc han donat fins ara mateix.

(Quina meravella, això d’escriure un Bloc per anar explicant a poc a poc la teva vida…)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *