La “Nana en Re”, de Vainica Doble i els gambosins.

Dies enrere la bona gent de Rodamots va fer rodar el mot “gambosí” (vegeu-lo aquí), una paraula referida a un animal imaginari que formava part d’un lot dedicat a paraules i expressions de la zona de l’Ebre. He de dir, però, que jo no l’havia sentida mai, segurament perquè pertanyo a la banda del Besós i del Llobregat.

O, més exactament, no l’havia sentida en català. Sí, en canvi, en castellà. I en boca de les meves estimadíssimes Vainica Doble que varen emprar el mot “gamusinos” en una cançó  —“Nana en Re”— inclosa en el seu últim disc: “En família” (2000).

Ara fa 11 anys vaig escriure aquí mateix un apunt en el qual, entre altres coses, parlava d’aquest disc i d’aquesta cançó. El podeu llegir aquí, però com que es refereix a uns quants assumptes més us he retallat, per si voleu guanyar temps, la part que avui interessa:

“És savi, el senyor iPod. I ahir pel matí, durant el meu quart d’hora diari de bicicleta estàtica amb música triada aleatòriament per ell, m’ho va tornar a demostrar ja que va tenir la feliç idea de començar la sessió amb la “Nana en re”, una preciosa cançó que pertany a “En familia”, el CD que tanca definitivament la discografia de les meves estimadíssimes Vainica Doble. Un gran preludi per a un gran dia, com es veurà.

“En familia” va ser enregistrat durant la primavera i l’estiu de l’any 2000. És a dir, va anar ben just perquè Carmen Santonja, greument malalta, pogués intervenir-hi ja que va morir el 23 de juliol. El mateix dia, per cert, que l’escriptora Carmen Martín Gaite. Tenia 66 anys.

El compacte es va publicar el novembre següent i de seguida vàrem veure amb alegria que era la revenja del duet després del fiasco de “Carbono 14” (un disc que tinc, és clar, però que m’he negat a entrar a la panxona del senyor iPod). “En família” és, ras i curt, una petita meravella que demostra que quan les Vainicas treballaven al seu aire i sense imperatius de cap companyia discogràfica eren capaces de fer coses sublims.

No és gens casual, doncs, l’atmosfera intimista i relaxada -com en família, vaja- que traspuen tots els talls del disc ja que eren plenament conscients que ens estaven lliurant la seva darrera i definitiva obra. La que, desgraciadament, ja no tindrà cap continuació. No cal fer grans esforços per notar que a “En familia” la veu de Gloria van Aersen, que sempre havia tingut un paper preponderant, manté un protagonisme quasi absolut en totes les cançons mentre que la veu de Carmen apareix en un pla secundari, de manera esporàdica i notablement afeblida.

La “Nana en re” és una deliciosa cançó dedicada als néts de les dues cantants (hi ha diverses referències a la seva condició d’àvies al llarg del disc). És un homenatge que no es limita només a fer sortir els seus noms en el text -“Clara, María / Juan y Elvira /Palomita y Lola / son mis niños amapola”- sinó que la segona part de la cançó és un reguitzell de mots començats amb la lletra erra que canten a cor els infants a qui el tema va dedicat.”

Això deia el 2006. Ara us amplio la informació. Per començar, doncs, escolteu la “Nana en Re” de Vainica Doble:

I ara llegiu la lletra:

Nana en Re

(Carmen Santonja / Gloria van Aersen)

Cantaré
Esta canción en re
Re que se repite
Y que juega al escondite
Con el mi, con el sol
Con el si bemol
Para hacer reír cantando
A los niños de mi amor

Clara, María
Juan y Elvira
Palomita y Lola
Son mis niños amapolas
Una en Sevilla
Tres en Los Molinos
Dos en Cercedilla
Vamos a cazar
Todos juntos gamusinos
todos juntos gamusinos

Con el mi
Con el sol
Con el si bemol
Vamos a cazar gamusinos
Sí señor

Reposar un rato
Respetar los ritos
Remendar los rotos
Reírse sin retintín

Recorrer las rutas

Retrepar los riscos
Remontar los rápidos
Relamer el regaliz

Clara, María
Juan y Elvira
Palomita y Lola
Son mis niños amapolas
Una en Sevilla
Tres en Los Molinos
Dos en Cercedilla
Vamos a cazar
Todos juntos gamusinos
Todos juntos gamusinos

Con el mi
Con el sol
Con el si bemol
Vamos a cazar gamusinos
Sí señor

Reconstruir las ruinas
Recolectar los rábanos
Refunfuñar con ritmo
Repartir el requesón

Renegar del ruido
Renunciar al ringo rango
Rechazar los rulos
Rescatar al rinoceronte

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *