Sant Jordi 2017: el balanç del Gremi de Llibreters.

Segur que recordeu que fins fa dos o tres anys cap a mitja tarda del dia de Sant Jordi començaven a córrer per diaris i emissores les llistes dels llibres més venuts aquell mateix dia. Unes llistes bastant discutibles perquè s’elaboraven a base de mostreigs i es difonien pels volts de les 6 de la tarda; és a dir, quan encara faltaven dues hores ben bones per cloure la jornada.

Davant d’aquesta manera un pèl barroera de procedir vàrem ser molts els qui des de diverses tribunes demanàvem dues coses:

a) Que les llistes dels títols més venuts es confegissin després de comptabilitzar tota la jornada. I no només a partir d’una mostra representativa de llibreries, sinó d’un nombre prou significatiu de punts de venda que s’apropés a la totalitat dels que obrien les portes per Sant Jordi, cosa que feia impossible, això sí,  donar a conèixer els resultats el mateix dia.

b) Que es determinés de forma clara quina era la incidència dels títols més demanats en relació al total de llibres venuts al llarg de la jornada, cosa que permetria situar en la seva justa proporció els de vegades massa desproporcionadament esbombats “èxits de vendes”.

Va costar una mica, però finalment el Gremi de Llibreters de Catalunya s’hi va avenir i, tot i que no ens hem pogut treure de sobre encara la dèria per les llistes precipitades a la tarda-vespre del mateix 23 d’abril, des de fa dos o tres anys tothom s’espera perquè sap que els resultats finals del recompte del Gremi es faran públics molt pocs dies després.

Enguany ha sigut així i, en conseqüència, el dijous 27 d’abril ens va arribar el comunicat oficial amb el balanç de la Festa del Llibre.

Com que els mitjans ja n’han parlat prou (vegeu, per exemple, aquí) jo destacaré algun detall que em sembla significatiu i prou:

  • La facturació d’enguany s’ha tancat amb un total de 21,8 M d’euros si sumem la vigília (dissabte) i Sant Jordi (diumenge). Això representa un increment del 4% en relació a 2016.
  • El total d’exemplars venuts ha estat d’1,6 M.
  • Es varen vendre 52.467 títols diferents, un 15,9% més que el 2016.
  • D’aquests, el 56% varen ser llibres en català.
  • El pes percentual dels 10 títols més venuts ha estat del 6,34% (és a dir, de cada setze llibres venuts per Sant Jordi només un forma part dels deu més destacats).
  • Una dada reveladora per a la majoria dels mitjans de comunicació, que solen considerar la LIJ (Literatura Infantil i Juvenil) com una literatura de segona divisió i no en parlen gairebé mai: el gruix més important de vendes correspon a la literatura infantil i juvenil (35,31%), seguida per la ficció (34,25%) i la no ficció (30,44%).
  • Entre els 50 llibres més venuts per Sant Jordi a tot Catalunya i de totes les llengües i modalitats 39 títols són en català i 11 en castellà. 8 i 2, respectivament, si ens centrem en els 10 llibres més venuts.
  • Les dades que permeten fer les llistes dels llibres més venuts corresponen a 172 punts distribuïts per tot el territori. Val a dir, però, que ni El Corte Inglés, ni la FNAC ni La Casa del Llibre formen part ara com ara d’aquesta xarxa. La feina del Gremi de Llibreters de Catalunya, doncs, no la podem considerar enllestida. Vejam si l’any vinent…
Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *