La ronya del catanyol: sobre el lluïment.

Continuem, com sempre, a l’empara del mestre Pau Vidal, autor del llibre “Catanyol.es” (Barcanova, 2012) de lectura imprescindible. Un llibre que, tal com ens explica aquídemostra que, encara que sembli mentida, el catanyol té cura. És una crosta que en major o menor mesura tothom porta enganxada a la sola de la sabata i de la qual fóra bo que ens anéssim desprenent. Tot és qüestió de posar-s’hi:

331. Diari digital

EXEMPLE D’ÚS: “Els autobusos de BCN lluiran banderes catalanes durant la visita del papa.”

ÚS CORRECTE: “Els autobusos duran / s’engalanaran amb banderes…”

EXPLICACIÓ:  Llueixen les coses que brillen (i per extensió el pèl dels animals) i lluïm el que sabem i el que guanyem, però la roba i els ornaments els portem o duem, i si no, ens hi guarnim i engalanem. “Cornellà-El Prat lluu com en les grans ocasions” però “els jugadors porten samarreta nova / estrenen samarreta”.

——————————————————————————————————————–

(Si voleu veure tota la sèrie “La ronya del catanyol” feu clic aquí)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *