Un InfoMigjorn molt especial dedicat a Albert Jané.

A mig agost de l’any passat Albert Jané va complir 85 anys. Segurament va ser per culpa de la data canicular, però el fet és que, més enllà dels seus cercles més íntims, aquell aniversari va passar força desapercebut. Massa, diria jo, atesa la importància de la feina que des de fa més de mig segle ha fet i encara fa aquest infatigable  estudiós i divulgador de la nostra llengua.

Per això m’ha semblat una decisió digna d’elogi que l’equip que des de no fa gaire ha entomat la nova etapa del bisetmanal InfoMigjorn (vegeu aquí) hagi volgut dedicar el primer número especial que muntava a la figura d’Albert Jané.

I, a més a més, per ajudar a difondre al màxim l’homenatge al mestre els promotors han volgut que aquest número  –que val moltíssim–  no us costés res. Vull dir, ras i curt, que el podeu llegir (i baixar-vos-lo) aquí de franc.

Per començar, hi trobareu un pròleg de Josep Faulí, primer director del diari Avui, a una recopilació d’articles de Jané de 1977 en el qual destaca tres qualitats del nostre home: la normativitat (l’Albert és fabrià, diu), l’antidogmatisme (l’Albert sap que la filologia no és una ciència exacta, diu també) i la creativitat (l’Albert és home dotat amb grans dosis d’imaginació, rebla).

Després es reprodueixen set articles que són representatius al cent per cent d’allò que en podríem dir “l’estil Jané” (ui, ara que hi penso: ¿“dir” o “anomenar”?). Vegeu-ne els títols: “Els adverbis en -ment”, “Dir i anomenar”, “Venir i agafar”, “Al capdavall”, “Un cas especial”, “Anar i venir (I)” i “Anar i venir (II)”.

I res més. Us deixo amb la certesa que quan sortireu de la lectura d’aquest InfoMigjorn tan especial dedicat a Albert Jané sereu una mica més savis del que ho éreu abans d’entrar-hi. És el que passa quan te les heus amb els mestres…

(I recordeu que si voleu rebre dos cops per setmana  –dimarts i divendres– a la vostra bústia l’InfoMigjorn heu de formalitzar la subscripció aquí. Com he dit més amunt, tot i que el que rebreu a canvi val moltíssim, convertir-vos en subscriptors només us costarà 20 euros l’any).

APUNT PER ALS MÉS CARROSSES: Si sou dels que, en els primers anys 60, assistíeu a les sessions matinals de teatre infantil dels diumenges al Teatre Romea patrocinades per Cavall Fort segurament recordareu l’home que a la mitja part sortia a l’escenari per fer la rifa dels regals del dia: aquell era l’Albert Jané. Mireu si ve de lluny, la decència d’aquest home…

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *