Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

27 de gener de 2016
6 comentaris

“Mas-Colell i els miserables”, un article de Francesc Cabana que fa justícia a una bona persona.

Cal reconèixer-ho: a España de tant en tant en tenen alguna de bona. Ho dic pensant en aquella sàvia dita que pregona que “es de bien nacidos ser agradecidos”. Precisament aquesta frase  –de la qual ara mateix no sé trobar l’equivalent en català–  va ser el primer que em va venir al cap el diumenge passat quan vaig veure que la secció setmanal “Quadern d’economia”, que signa Francesc Cabana, estava dedicada a la figura d’Andreu Mas-Colell, un economista de prestigi internacional que durant cinc anys ha dirigit la política econòmica del govern d’Artur Mas i ha rebut garrotades de totes bandes.

Un professional reconegut arreu del món, en Mas-Culell, sense cap ambició política i que ara, després de traspassar el càrrec (i els maldecaps) a Oriol Junqueras, torna a la vida acadèmica. Un Junqueras que, per cert, ja comença a veure el pa que s’hi dóna en el càrrec de dirigir la política econòmica de Catalunya (i si no, vegeu aquí).

Com que el país  –i part de la seva gent–  és de natural poc agraït i mal agradós val la pena remarcar les ocasions en què algú ret un just homenatge a persones que s’han esforçat per merèixer-lo. L’enllaç directe a l’article el teniu aquí i si us fa mandra clicar o el web del diari fa figa el podeu llegir també aquí sota.

 

Mas-Colell i els miserables

Francesc Cabana (“Quadern d’economia”, El Punt Avui, 24 de gener de 2016)

Aquest article parla, amb un gran respecte, d’Andreu Mas-Colell, fins fa pocs dies conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. El respecte el podria estendre al seu equip més proper. Per miserables entenc unes persones extraordinàriament mesquines, segons accepció del Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, i un mesquí és aquell mancat de generositat moral. Un miserable, per tant, és una persona mancada de generositat moral. I els seus representants ocupen el Ministeri d’Hisenda espanyol.

Per tots els catalans, ha estat un honor tenir a un home com ell en el nostre govern. Andreu Mas-Colell no és un polític, ni tenia ambicions polítiques, però estima Catalunya, va veure que Artur Mas es proposava fer un servei al país, i s’hi va afegir. No tinc cap dubte que no comptava haver de tractar amb miserables. Ell és un acadèmic i està acostumat al diàleg. Però quin diàleg podia mantenir, amb falsos interlocutors que no li arriben a la sola de la sabata però que tenen tot el poder i la clau de la caixa? Pel que he pogut comprovar, els arguments que utilitzaven des de Madrid per negar-se a atendre les seves peticions no haurien aconseguit un simple aprovat en el primer curs de Ciències Econòmiques.

El dia de relleu del càrrec de conseller el vaig veure aclaparat, per televisió. I ho entenc. Hauria fet una feina magnífica si li haguessin permès controlar els recursos que els catalans abonem a l’Estat. En canvi, sentia com li deien –ho he sentit jo–, que els catalans érem uns impresentables perquè teníem la barra de demanar un estat propi el dilluns, i el dimarts anar a pidolar diners del FLAFons de Liquiditat Autonòmica. Tothom sap que els diners són ben nostres i que una bona part dels que els catalans fem arribar a Madrid en forma de càrregues fiscals no se’ns tornen. No he dit mai que Madrid ens roba, ja que quan s’insulta no hi pot haver diàleg. Tampoc ho ha dit Andreu Mas-Colell. Ell pertany a una cultura acadèmica anglosaxona, que no accepta parlar malament dels altres encara que diguin bestieses.

Amb ell, a la conselleria d’Economia i Coneixement els catalans hem aconseguit no morir escanyats. L’ofec financer a la Generalitat és un costum que plau d’allò més als ministres d’Hisenda espanyols, com bé recordava el professor Ramon Trias Fargas fa 35 anys. Madrid no ens roba, però ens escanya. Si no ens consolem és perquè no volem. El conseller d’Economia i Coneixement ha hagut de donar la cara a l’hora de les retallades. Li deuen haver dit de tot. I no en tenia cap culpa, quan no es pagaven els farmacèutics o es rebaixaven els sous. Madrid no ens roba, però és molt possible que un interventor del Ministeri d’Hisenda de Madrid deixés de fer la transferència que permetria pagar funcionaris i farmacèutics, perquè era divendres i havia quedat amb la senyora que anirien a passar un llarg cap de setmana a la sierra. Aquest mínim retard no seria mal vist pels seus superiors. I per als catalans, estar un cap de setmana sense menjar pot ser bo per a la salut, ara que hi ha tanta gent grassa.

Si Andreu Mas-Colell ha acabat el seu mandat és perquè té el cor ben posat. En el meu cas, les coronàries ja haurien dit prou més d’una vegada. Gràcies, conseller!

  1. En la meva opinió els catalans no ens hem merescut que el Prof. Mas Collell hagi estat 5 anys de la seva vida entregant-se a mort a Catalunya, perdent milers d’euros de sou ( a les universitats americanes i a les empreses privades se’l rifen), sofrint humil•liacions no tan sols de “la caverna” sinó dels diaris, i altres mitjans de casa nostra. El Professor (ho escric amb totes les lletres) Mas Collell ha sortit per la porta del darrera, sense fer soroll, sense que ningú li hagi dedicat un petit homenatge i, com deia el President Collet el dia que el van fer “dimitir” del RCD Espanyol deu estar ara una setmana a casa seva estirat en un sofà en estat catatònic, amb 10 pulsacions per minut i preguntant-se si valia la pena haver cremat amb aquestes teies cinc anys de la seva vida que no li podrem retornar.
    Professor: perdoni als catalans perquè no hem sabut valorar el seu sacrifici, el seu esforç, els ansiolítics que es deu haver pres cada vegada que anava a “negociar” (perdó. volia dir pidolar) a Madrid. Vostè no ha fracassat: han fracassat la colla d’ineptes que tenim aquí i a Espanya. Però no es preocupi: deixa l’economia en mans d’una llumbrera econòmica com el Sr Junqueres que, el primer que ha dit, es que “els propers pressupostos” no agradaran gens. Què et pensaves Oriol? Doncs no. El Professor no tenia els diners amagats sota les rajoles. Quina sorpresa oi? Quina diferència governar que estar a l’oposició, veritat?. I, si et plau “no tinguis fred als peus” del teu antecessor: no hi h a color.

  2. El meu més profund agraiment al Professor Mas-Colell que, a més d’atrevir-se a una lluita titànica, ho ha fet des del màxim respecte i dignitat. Grans persones com ell ens ajudarien a recuperar la confiança en la política. Professor, gràcies, moltes gràcies, necessitem tots persones que com vostè estiguin per sobre de la política de desqualificació, safareig i insult.

  3. Un parell de cosetes: algú hauria de recordar que Mas-Collel ha estat qui signava les retallades mès bestials que es recorden en tots els àmbits i sense gaire escarafalls. Voldria recordar la Universitat, cada dia mès deixada i amb una política (?) de beques en què nois de Vilanova els feien anar a estudiar a Girona, els dia en 2500 euros per tot l’any i a mig els any els els feien tornar perquè nomhimhavien diners (és un cas real: el noi va passar-se un any i mig treballant en un bar amb depressió). I més enllà: Mas era un dels deixebles de Francesc Roca la difunta revista Treball, òrgan del PSUC on escrivia d’amagat amb pseudònim (uns quants textos foren posteriorment recuperats en dos volumets de color vermell). Al Cèsar el que és del Cèsar i en mascu com més lluny millor.

    1. ¿Que o qui ets per tenir cap criteri d’anàlisi i prou coneixement de la situació econòmica, per fer una critica tan ferotge contra el Sr. Mascolell?.
      Ah, ja ho entenc, si et toca la teva butxaca, és molt dolent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!