Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

5 de setembre de 2015
1 comentari

El meu suport a les Bases de Gramenet per a l’educació i la cultura.

Dies enrere la bona gent de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) em va demanar si volia donar suport a un document que, de cara a la futura República Catalana, ha preparat un grup de treball format per persones relacionades amb el món de la cultura i de l’educació.

Naturalment un cop llegit el text em va faltar temps per secundar-lo amb la meva signatura i ahir va ser explicat als mitjans de comunicació en un acte celebrat al pati de la Biblioteca de Catalunya en el que vàrem ser presents una bona pila de companys també signants.

El document es titula “Bases de Gramenet” en homenatge al fet que la primera aplicació del Programa d’Immersió Lingüística es va dur a terme a dinou escoles públiques de Santa Coloma de Gramenet en el curs 1983-84. Més concretament, el primer centre que va aplicar-lo va ser l’Escola Rosselló-Pòrcel el 1983 gràcies a l’empenta d’unes quantes famílies que volien que els seus fills fossin educats en català.

Aquí teniu el contingut íntegre del document:

BASES DE GRAMENET

BASES PER A L’EDUCACIÓ I LA CULTURA DE LA REPÚBLICA CATALANA

Les sectorials de Cultura i Educació de l’ANC volem expressar la convicció que en la República Catalana l’educació i la cultura han de contribuir decididament al ple desenvolupament dels ciutadans i que, d’aquesta manera, enriquirem l’aportació catalana al món. La cultura catalana ha resistit durant segles els diversos embats de la minorització, ha perviscut als intents d’anorreament i ha avançat permeable i en constant evolució fins avui. Igualment, l’escola catalana ha lluitat per mantenir la qualitat i la modernitat pedagògiques i ha tingut un paper clau a l’hora d’educar i bastir una societat cohesionada, democràtica i lliure.

Amb el convenciment, doncs, que la cultura i l’educació són pilars fonamentals per al ple desenvolupament humà de tota societat avançada, els deu punts següents volen contribuir a assentar les bases educatives i culturals de la nova república catalana.

1. L’educació i la cultura són drets bàsics dels ciutadans i així han de quedar establerts en la Constitució catalana.

2. L’educació i la cultura són fonamentals en tot estat democràtic, indispensables per a la igualtat i la llibertat dels individus i de la societat.

3. L’educació i la cultura són béns comuns que cal preservar. El seu desenvolupament es basa en la responsabilitat compartida de les institucions, les organitzacions de la societat civil i la ciutadania.

4. La cultura catalana ha d’incloure i acollir les diverses expressions culturals que coexisteixen al nostre territori, perquè la identitat és un procés en constant construcció.

5. El català és la llengua pròpia de Catalunya i com a tal ha de gaudir de l’estatus i el rol que li correspon com a llengua d’estat. En conseqüència, ha de ser la llengua vehicular de tot el sistema educatiu, inclòs l’universitari. Totes les llengües, independentment dels parlants que tinguin, són patrimoni cultural de la humanitat, cal preservar-les i tenir-hi una actitud respectuosa.

6. Catalunya ha de col·laborar amb institucions i agents culturals de tots els territoris de parla catalana per la vitalitat i la projecció de la llengua compartida i la cultura que s’hi expressa.

7. Les institucions i els agents culturals de Catalunya han de participar activament en els organismes i les xarxes culturals internacionals, i han de contribuir especialment en la protecció i la promoció de la diversitat cultural i lingüística del món.

8. El sistema educatiu català ha de cercar la plena competència dels seus alumnes en tots els àmbits curriculars de coneixement i ha de tenir per objectiu situar Catalunya al nivell dels països capdavanters de l’OCDE.

9. L’educació i la cultura han de ser eines indispensables per fer front a situacions de discriminació i per això cal que garanteixin, a tota la ciutadania, la plena equitat en l’accés tot potenciant la capacitat d’autoformació i educació no formal, essencials pel desenvolupament al llarg de la vida.

10. Només una aposta decidida per l’educació i la cultura que estableixi complicitats i sinergies estratègiques i estructurades entre ambdós àmbits, contribuirà al ple desenvolupament individual i comú dels ciutadans.

Gramenet

  1. Ja te les has llegides bé, les bases? Fixa’t que, segons la Declaració:
    –un novel·lista kurd que escrigui en kurd, si viu exiliat a Lloret, no fa literatura kurda; fa cultura catalana (punt 4).
    –la identitat catalana no existeix (però sembla que les altres sí) (punt 4).
    –ésser llengua d’Estat consisteix a ésser la llengua vehicular de l’ensenyament, i a res més (punt 5).
    Només per exemple.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!