Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

26 de juny de 2015
0 comentaris

“Nacionalismes com el meu”, un gran article d’Empar Moliner al diari Ara.

Sóc dels molts que opinen que la columna que publica Empar Moliner a la darrera pàgina del diari Ara de dimarts a dissabte és de lectura obligatòria. I ben sovint, més: de retall, arxiu i relectura posterior.

Moliner té la virtut de dir coses clares i directes. Coses que se li entenen a la primera i que connecten perfectament amb el pensament de la majoria dels seus lectors. I un bon exemple del que acabo de dir (potser el millor des de fa molts dies) és l’article que va publicar ahir.

Tot i que el podeu llegir en aquest enllaç us el reprodueixo íntegre aquí sota amb el prec/consell que l’escampeu. Val la pena, creieu-me:

Nacionalismes com el meu

Empar Moliner              (Ara, dijous 25 de juny de 2015)

Felipe González, el president espanyol que va firmar l’adhesió d’Espanya a la Comunitat Europea, ara fa trenta anys, ha dit aquest dimecres que “la pèrdua de rellevància” d’Europa es deu, entre altres coses, a “la reaparició dels nacionalismes que refusen els valors de solidaritat i integració europea”. No cal dir a qui es refereix.

Segur que cap de nosaltres veu malament haver de pagar uns diners per contribuir a les desigualtats socials del món. Tots trobem necessari que part del nostre sou serveixi perquè hi hagi nens que tinguin garantits els tres àpats al dia. Però els moltíssims diners que paguem els catalans no serveixen per a això. I, per tant, a Catalunya hi ha nens que no tenen garantits aquests tres àpats. Els diners que paguem a l’Estat serveixen per al que l’estat espanyol decideix. I el que l’estat espanyol decideix és, per exemple, pagar quilòmetres del luxós tren anomenat AVE que ningú no agafa o pagar els palaus del rei Felip VI. El que torna a Catalunya, després del descompte, és misèria.

Si nosaltres no decidim per a què serveixen els moltíssims diners que paguem, Felipe González no pot parlar de “nacionalismes que refusen els valors de la solidaritat”, perquè la solidaritat es decideix, no s’imposa. Si et fan pagar uns diners exagerats a l’amo i ets pobre perquè pagues massa, no és “solidaritat” sinó “tribut”. Els nostres tributs paguen Espanya. Per això, les nostres raons per marxar són econòmiques i sentimentals, mentre que les seves perquè ens quedem són només econòmiques. Quan diuen “mejor unidos” volen dir millor per a ells, per tant, pitjor per a nosaltres. I és per això que els bascos i els navarresos estan tan callats i quietets en tota aquesta qüestió del dret a decidir. Saben que si marxem el seu estatus al Regne s’acabarà. Sense els catalans, algú haurà de pagar la insolvent mentida que és Espanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!