Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

17 de febrer de 2010
0 comentaris

Joan Triadú: un intel·lectual honest, un patriota exemplar.

Acabo de llegir a la revista El Temps una crítica de Lluís Bonada del llibre “Textos i pretextos de pedagogia. 1938-2008”, de Joan Triadú, que va editar a finals de l’any passat l’editorial vigatana Eumo.

La crítica d’en Bonada és de les que a mi m’agradava de fer quan em dedicava a aquests afers. Vull dir que transmet amb tota claredat al lector l’entusiasme, la satisfacció i el plaer que el comentarista ha experimentat llegint aquelles pàgines.

El títol ja és prou eloqüent: “Hem fet prou cas del pedagog Joan Triadú?”, i els arguments que Bonada desplega no fan més que confirmar el que el llibre ofereix: un cant a la necessitat de donar valor a la lectura ja des dels primers anys de la formació. Un valor que, ai las!, cada dia cotitza més a la baixa.

Som molts els que podem dir que hem après a llegir gràcies a Joan Triadú. Un home que ha dedicat tota la seva vida a posar en pràctica aquesta manera de pensar i ensenyar planera, exigent, valenta, d’idees clares, sense sotmetre’s a cap moda i gens figaflor…  (n’hi ha més)

 

… que l’ha caracteritzat, ja sigui des dels projectes educatius en els que ha participat, des de la seva funció de crític literari, o en la seva honorable dimensió de patriota compromès amb les llibertats de Catalunya.

Un home que, a més a més, d’uns anys ençà ha començat a aplegar documents, cartes, vivències, records i textos esparsos que van veient la llum a poc a poc en forma de publicacions normals: el dietari de la seva joventut com a mestre, les seves impagables “Memòries d’un segle d’or”, aquests articles de pedagogia…

Dies enrere (vegeu aquí) jo parlava del llibre que aplega la correspondència de Pere Calders i Joan Triadú entre 1950 i 1992. Un llibre summament recomanable en el que hi intervenen dues persones que estic segur que tenen alguna relació bastant directa amb aquest procés de recuperació de textos dels arxius de Joan Triadú. Em refereixo a Susanna Àlvarez (la responsable de Llegeixes o què?!, un dels blocs que jo llegeixo) i Montserrat Bacardí, dos noms que solen aparèixer junts o separadament darrere de moltes d’aquestes publicacions.

Si la memòria no em falla el proper dimarts, 23 de febrer, a les 7 de la tarda es presentarà a la Biblioteca Jaume Fuster de la plaça de Lesseps el llibre amb les cartes de Pere Calders i els textos de Joan Triadú.

Per poc que pugui m’hi acostaré. A part de les senyores Àlvarez i Bacardí, les dues curadores del llibre, hi seran la filla de Calders, Tessa, i el mestre Joan Triadú. Una oportunitat única per escoltar-lo atentament, prendre notes a la llibreteta que sempre que em relaciono amb algun dels meus mestres porto al damunt i per agrair-li una vegada més tot el que ha fet i està fent per la nostra cultura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!