Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

10 d'agost de 2009
0 comentaris

60 anys i un dia.

L’endemà de la festa grossa (vegeu aquí) evoco els detalls de la jornada. Va començar amb sessió matinera als Banys Àrabs, a tocar del Born. Un regal de Reis que encara no havíem aprofitat i que ens va proporcionar hora i mitja de banys de vapor combinats amb immersions a piscines amb aigua a diferents temperatures. Relax i, alhora, un sotrac als nostres cossos poc avesats a atresorar tanta salut en tan poca estona.  (n’hi ha més)

A migdia, per continuar amb la cosa salutífera, sengles racions de braves i de “pulpo a feira” a les Delícies del Carmel mentre resolíem a quatre mans el Fortuny i el Serra del dia.

I a la tarda, al terrat de La Caldera de Gràcia, el punt àlgid de la festa. L’A., la seva mare (vegeu aquí) i mon pare -el degà de la festa, amb els seus quasi 90 anys molt ben portats (vegeu aquí)- com a membres distingits. I el germà de l’A. -que encara té la dona i el fill gran fent tombs per Xina- i la senyora Pepi, i la Mercè amb el Manu i l’Eloi petit. I els tiets. I la pila de cosins, nebots, cosins valencians, renebots i altres variants de les col·lateralitats familiars.

I els dos nois de casa amb les seves enamorades (vegeu aquí) -el noi petit amb presses perquè venia de tocar a Esterri i a Vallbona de les Monges i a la nit tocava a Massanet de la Selva- que varen oferir-nos una adaptació impagable del “Jo vull rocanrol” amb una tornada que deia: “Ja té seixanta anys / però fixeu-vos bé que no els aparenta. // Ja té seixanta anys / mireu-vos-la bé / que fa molt de goig.”

I en Joan i la Isabel amb qui ara fa dos anys passejàvem per Las Vegas i Grand Canyon (vegeu aquí) mentre a Barcelona tothom era a les fosques. I els amics del Guinardó (vegeu aquí) que mai ens fallen. I la colla del laboratori amb en Marcelo F. al capdavant. I els bons amics dels Lluïsos (vegeu aquí). I el Jaume i la Griselda (vegeu aquí), amb qui fa 35 anys -el 12 d’octubre del 74- vàrem anar a veure el primer concert que Leonard Cohen va fer a Barcelona. I el Pere i la Mercè (vegeu aquí) amb els quals el 21 de setembre anirem a veure el concert del comiat definitiu del mestre Cohen.

I les seixanta espelmes del pastís gairebé impossibles de mantenir enceses fins al moment de bufar-les. I aquella refrescant barreja de meló triturat amb alfàbrega que ja ha quedat gravada per sempre més en la meva memòria gustativa. I els CD’s amb les músiques dels 70 que ningú no es va atrevir a ballar (jo menys que ningú, i ara em sap greu).

I la por a la pluja (ens parlaven de xàfecs a Moià, al Masnou, a Rubí… alguns amb efectes intimidants). I la sort que no ens caigués ni una gota. I els regals. Tants i tants regals de gent que s’estima l’A.

I cap a quarts d’onze de la nit, després d’ajudar a desmuntar les restes de la parada, cansats per les emocions del dia l’A., son germà i les cosines Montse i Maria Teresa evocant els dies del carrer de la Perla (vegeu aquí), les trapelleries innocents, l’època de Festa Major a Gràcia. I l’esclat de rialles cada vegada que algú encetava un “Us en recordeu, d’aquella vegada…?”.

El retorn al veritable paradís. A l’únic món que existeix de veritat: el de la infantesa viscuda en colla.

I també el record pels que ja no hi són (vegeu aquí). Tot plegat lligams que no es trenquen mai. Passin els anys que passin…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!