Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

2 de novembre de 2005
0 comentaris

És dura la vida (del crític i, sobretot, del criticat). (I)

És curiós. Cada vegada que explico a algú que entre les meves perversions particulars figura la de dedicar-me a la crítica literària una de les primeres coses que em pregunten és com m’ho faig per triar els llibres sobre els quals he de parlar i els que no. La meva resposta sempre és la mateixa: desconec com s’ho munten els altres col·legues però, pel que fa a mi, ho tinc molt clar ja que des de la meva primera -i ja llunyana- col·laboració en el suplement del diari Avui vaig establir un únic requisit: em limitaria a la narrativa. Una tria que amb el temps s’ha anat especialitzant -de manera no exhaustiva, com es veurà- en la narrativa en català d’autors d’ara. La tria dels llibres concrets, doncs, la deixo a la lliure decisió de la persona que dirigeix les pàgines del suplement. I jo -que vaig fer la “mili” i, per tant, sé que els galons volen dir alguna cosa- entomo i acato l’encàrrec sense cap problema.
Vaig voler fer-ho així, a més a més, per una raó molt senzilla: perquè la vida és dura. Vull dir que si els llibres me’ls seleccionava jo fàcilment podia caure en el còmode parany de parlar únicament dels llibres i dels autors que m’agraden i, per tant, el meu nom gairebé mai apareixeria signant una crítica negativa. Certament això és molt bonic i engrescador (a part que és el que menys maldecaps proporciona) però falla per la base per una raó molt senzilla: la vida, ai las, no és així de bonica i engrescadora. A la vida quotidiana ens trobem amb llibres bons i llibres dolents. O, més exactament, amb llibres que ens toquen la fibra i amb altres que ens deixen indiferents, amb llibres que ens acompanyen durant molt temps i llibres que oblidem als dos minuts d’acabar-los. No fóra, doncs, gaire honest per la meva part voler transmetre la imatge idíl·lica que tots els llibres són inoblidables i que tots els escriptors són competents.

Abans de continuar, però, voldria deixar ben clar que, evidentment, a mi el que m’agrada és escriure crítiques positives. Per dues raons. Primerament, perquè sempre és molt més agraït lloar la feina dels altres que treure’ls a la vista els draps bruts. I, segonament, perquè fer una crítica negativa vol dir que he dedicat unes quantes hores de la meva vida i del meu temps de lleure (una quantitat d’hores, però, sempre notablement inferior a la que l’autor ha esmerçat en la confecció del llibre) a una activitat que no m’ha resultat plaent. I a la meva edat això de rendibilitzar al màxim el temps comença a pesar força.

Ve a tomb tot això perquè fa uns dies el diari em va encarregar de fer la crítica de “Pasiones romanas”, la discutida i polèmica novel·la de Maria de la Pau Janer que acaba de guanyar el premi Planeta.

(continua aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!