Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

1 de setembre de 2005
0 comentaris

Sgt. Pepper’s: el millor àlbum de tots els temps.

Llegeixo una enquesta de la revista Rolling Stone feta a prop de 300 periodistes, productors, compositors i músics per esbrinar quins són els 500 millors àlbums de la història. Els resultats situen en el podi d’honor “Sgt. Pepper’s”, dels Beatles, “Pet Sounds” dels Beach Boys i “Revolver”, també del Beatles. Del quart al desè lloc trobem “Highway 61 Revisited” (Dylan), “Rubber Soul” (Beatles), “What’s Going On” (Marvin Gaye), “Exile on Main Street” (Rolling Stones), “London Calling” (Clash), “Blonde on Blonde (Dylan), i “White Album” (Beatles). I entre la posició 11 i la 20 ens trobem amb Elvis, Miles Davis, Velvet Underground, Beatles (amb “Abbey Road”), Hendrix, Dylan (amb “Blood on the Tracks”), Nirvana, Springsteen, Van Morrison i Michael Jackson.  (n’hi ha més)

Els més presents en aquest Top-500 són els Beatles (amb 11 àlbums), seguits de ben a prop pels Stones i Bob Dylan (10). Després vénen Bruce Springsteen (8), Who (7), David Bowie i Elton John (6) i Neil Young, U2, Led Zeppelin, Bob Marley, Otis Redding i The Byrds amb 5 àlbums cadascun.

Pel que fa a les dècades hi ha 2 àbums dels 30, cap dels 40, 22 dels 50, 129 del 60, 190 dels 70,  83 dels 80, 60 dels 90 i 14 del 2000 ençà.

Aquesta enquesta connecta  amb una altra que la mateixa revista va fer mesos enrere, dedicada a les 500 millors cançons, de la qual en vaig parlar aquí. En aquella ocasió els més votats varen ser  Dylan amb “Like a Rolling Stone”, els Stones amb “Satisfaction” i Lennon amb “Imagine”. És a dir que, més o menys, els resultats són bastant coherents els uns amb els altres.

Per cert, que ningú s’escarrassi a trobar en la llista referències de músiques d’altres àmbits que no siguin l’anglosaxó i els seus satèl·lits. I, tanmateix, crec que seria molt interessant una enquesta àmplia i solvent a periodistes i gent experta de més cap aquí… i després comparar llistes.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!