Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

6 de juny de 2023
0 comentaris

Pregunto al ChatGPT, s’equivoca, ho reconeix i rectifica (ufff…)

Aquest matí m’he llevat amb ganes de jugar amb l’artefacte ChatGPT d’intel·ligència artificial i posar-lo a prova.

Us reprodueixo el diàleg que he mantingut amb la màquina sense cap comentari addicional.

Jutgeu vosaltres mateixos…

Després de la unificació italiana de 1861, ¿quantes ciutats han estat capitals d’Itàlia?

ChatGPT
Després de la unificació italiana de 1861, hi ha hagut un total de tres ciutats que han estat capitals d’Itàlia. Aquí tens una llista de les capitals d’Itàlia en diferents períodes:
1. Torí (1861-1865): Després de la unificació italiana, Torí va ser designada com a capital del Regne d’Itàlia durant els primers anys de la seva existència. El rei Víctor Manuel II va residir a Torí fins que la capitalitat es va traslladar a Florència.
2. Florència (1865-1871): En 1865, la capitalitat va ser traslladada de Torí a Florència per iniciativa del primer ministre italià, Bettino Ricasoli. Va ser durant aquest període que s’hi va construir el Palazzo Pitti per a la residència del rei Víctor Manuel II.
3. Roma (des de 1871): Finalment, el 1871, la capital d’Itàlia es va establir permanentment a Roma. Aquesta decisió es va prendre després de la presa de Roma per part de les tropes italians i va ser un símbol de la completació de la unificació italiana. Des de llavors, Roma ha estat la capital d’Itàlia i és on es troben les principals institucions del país, com ara el Parlament, el Palau del Quirinal (residència del cap de l’estat) i altres organismes governamentals importants.

¿Quan va ser construït el Palazzo Pitti de Florència?

ChatGPT
El Palazzo Pitti de Florència va ser construït al segle XV, més concretament entre els anys 1440 i 1460. L’edifici va ser inicialment encarregat per Luca Pitti, un ric banquer florentí, com a residència familiar. No obstant això, a causa de problemes financers, la construcció va ser interrompuda i el palau va ser adquirit per la família Medici el 1549. Després d’aquesta adquisició, la família Medici va ampliar el palau i el va convertir en la seva principal residència a Florència. Al llarg dels anys, s’hi van afegir diverses ampliacions i remodelacions, i actualment el Palazzo Pitti alberga diversos museus i galeries d’art, com ara la Galleria Palatina, la Galleria d’Arte Moderna i el Museu de la Moda i el Tèxtil. És una de les atraccions més importants de Florència i un exemple destacat de l’arquitectura renascentista a Itàlia.

¿Per què m’has dit, doncs, que durant el període 1865-1871 es va construir el Palazzo Pitti per a la residència del rei Víctor Manuel II si no és cert?

ChatGPT
Ho sento per la confusió anterior. Tens raó, el Palazzo Pitti no va ser construït durant el període de 1865-1871 per a la residència del rei Víctor Manuel II. Em disculpo per la informació incorrecta.
El Palazzo Pitti va ser construït entre els anys 1440 i 1460, com vaig mencionar anteriorment, molt abans del període que vaig esmentar. Després de la seva construcció, el palau va ser adquirit per la família Medici i va ser utilitzat com a residència per a diversos membres de la família, com ara Cosimo I de Medici i altres grans ducs de Florència.
Per aclarir, el Palazzo Pitti no va ser construït específicament per al rei Víctor Manuel II durant el període de 1865-1871. Em disculpo de nou per l’error i gràcies per assenyalar-ho.

———————————————————————–

Mitja hora després he tornat a formular a la màquina la mateixa pregunta i la resposta ha estat la següent:

Després de la unificació italiana de 1861, ¿quantes ciutats han estat capitals d’Itàlia?

ChatGPT
Després de la unificació italiana de 1861, hi ha hagut tres ciutats que han estat capitals d’Itàlia. La primera capital d’Itàlia després de la unificació va ser Torí, a la regió del Piemont, des de 1861 fins a 1865. Aquesta elecció es va deure a la importància històrica de Torí en el procés d’unificació italiana.

Posteriorment, la capitalitat es va traslladar a Florència, a la regió de la Toscana, i va ser capital d’Itàlia des de 1865 fins a 1871. La elecció de Florència com a capital es va fer principalment per motius simbòlics i per la seva riquesa cultural i artística.

Finalment, el govern italià va decidir traslladar la capital a Roma l’any 1871, on ha estat des de llavors. La elecció de Roma com a capital d’Itàlia es va basar en la seva importància històrica com a centre de l’antic Imperi Romà i com a símbol de la unitat italiana.

Des de 1871, Roma ha continuat sent la capital d’Itàlia i és on es troben els principals òrgans del govern i les institucions nacionals.

———————————————————————–

Des de Roma, la meva amiga Maria Teresa Gómez Horta, l’única guia catalana acreditada al Vaticà, m’envia unes  puntualitzacions sobre el que ChatGPT explica de les diverses capitalitats d’Itàlia:

“Sorprèn! Però hi ha un error de fons que no crec que depengui del sistema sinó de com li han passat la informació.

En la primera guerra es reunifica el Nord, els austríacs son escombrats definitivament  i aviat s’hi afegeix Venècia (1848/60). La capital, doncs, és Torí.

El 1860 Garibaldi entra per Sicília, conquista el centre i tot l’estat Pontifici i es produeix l’“Incontro di Teano“ (vegeu aquí) entre Garibaldi i Víctor Emanuele II. Només queda Roma, i Florència serà proclamada capital per cinc anys (1865-70), procurant grans desastres urbanístics!

Quan el 1870 es decideix a entrar a Roma es converteix en la capital definitiva. El Papa, humiliat, es tancarà al Vaticà durant seixanta anys. Es considera presoner del nou estat italià fins que, amb el tractat del Laterà (11 de febrer del 1929), neix la Ciutat del Vaticà com a estat independent i es soluciona el problema de la autonomia del Papa i de l’església Catòlica. Això en grans línies, però la Unificació es farà amb 3 grans guerres.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!