Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

30 de gener de 2019
0 comentaris

Les commemoracions oficials de la Generalitat de 2019 (i alguna mancança).

Tot i córrer el risc que algun lector no gaire familiaritzat amb aquestes Totxanes es pensi que es tracta d’un Bloc especialitzat en efemèrides i aniversaris (NO és el cas) avui tornaré a parlar de commemoracions de 2019. Més concretament d’aquelles a les quals la Generalitat de Catalunya atorga el rang d’oficials i, per tant, s’involucra d’alguna manera en la seva celebració.

Una llista que arriba amb unes setmanes de retard respecte a anys anteriors i que aplega els següents aniversaris (entre parèntesis s’indica quins són els Departaments directament implicats i, per la meva banda, he afegit, quan correspon, les dates concretes de cada esdeveniment i/o algun enllaç a informacions complementàries):

* 300 anys de la creació de les Esquadres de Catalunya (Departament d’Interior)
* 100 anys de la vaga de “la Canadenca” (departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i d’Empresa i Coneixement). Gener, febrer i març (vegeu aquí)
* 100 anys de la fundació de “la Colla de Sabadell” (Departament de Cultura) Desembre (vegeu aquí, aquí i també aquí)
* 100 anys de la fundació del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (Departament de la Presidència)
* 80 anys dels exilis que va comportar el final de la Guerra Civil espanyola (Departament de Justícia) (Vegeu aquí i aquí)
* 50 anys de la primera Universitat Catalana d’Estiu (Departament d’Empresa i Coneixement)

I les efemèrides de les següents personalitats:

* 200 anys del naixement de Narcís Monturiol i Estarriol, enginyer i inventor (Departament d’Empresa i Coneixement)
* 100 anys del naixement de Ramon Margalef i López, ecòleg (departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Empresa i Coneixement)
* 100 anys del naixement de Joan Brossa i Cuervo, poeta, dramaturg i artista plàstic (Departament de Cultura). 19 de gener (Vegeu aquí la pàgina web de l’Any Joan Brossa).
* 100 anys de la mort de Modest Urgell i Inglada, pintor (Departament de Cultura). 3 d’abril (vegeu aquí).
* 100 anys de la mort de Dolors Monserdà i Vidal, escriptora (departaments de Cultura i de la Presidència). 31 de març (vegeu aquí).
* 100 anys del naixement de Teresa Pàmies i Bertran, escriptora, periodista i política (Departament de Cultura). 8 d’octubre (vegeu aquí i aquí).
* 50 anys de la mort de Margarida Xirgu i Subirà, actriu (Departament de Cultura). 25 d’abril (vegeu aquí)
* 50 anys de la mort de Simona Gay (Simona Pons i Trainier), poeta i aquarel·lista de la Catalunya Nord (departaments de Cultura i de la Presidència). 26 de març (vegeu aquí).
* 50 anys de la mort d’Alexandre Galí i Coll, pedagog i historiador (Departament d’Educació) (vegeu aquí)
* 50 anys de la mort de Teresa Bartomeu i Granell “Tissy”, pionera de l’esquí femení (Departament de la Presidència)

Pel que fa a les mancances, n’he trobat dues. La primera és que el 18 de novembre es compliran cent anys que Pompeu Fabra va començar a publicar al diari La Publicitat les “Converses filològiques”, una sèrie que continuaria fins al 1928.

Aquesta mancança és relativament comprensible si pensem que tot just acabem de commemorar, el 2018, l’Any Pompeu Fabra amb motiu del cent cinquantè aniversari del seu naixement. Crec, però, (i estic segur que les autoritats lingüístiques del país no badaran) que cap a finals d’any fóra bo que es fes algun acte commemoratiu acompanyat d’alguna publicació assequible que presentés les Converses i en donés algun exemple a tall de mostra.

Pel que fa als aspectes logístics –no entro en els econòmics, no menys importants– gran part de la feina està feta ja que el volum 7 de les Obres Completes de Pompeu Fabra està dedicat íntegrament a les Converses filològiques i té un parell d’articles introductoris –de Joan A. Argenter i Joaquim Rafel, sobretot el primer– que servirien per l’opuscle que proposo.

La segona mancança no és tan comprensible com la primera… però avui no us en diré res. Ho faré  –i això és una pista per si voleu jugar i especular–  el dia 15 de febrer (vegeu aquí).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!