Josep Puigvert i Coll

Paraules al vent des de l'Empordà

1 de desembre de 2009
Sense categoria
2 comentaris

Anàlisi del concepte de democràcia. Cas pràctic: Artur Mas.

DIARI “EL PAIS” (29/11/2009). ENTREVISTA A ARTUR MAS.

P. ¿Qué harían en una consulta más amplia?

R. Tenemos contrastado con estudios sociológicos que en una consulta en toda Cataluña ganaría el no. Sería un error convocarla para evidenciar ante España y todo el mundo que Cataluña lo que quiere es simplemente ser española. Eso llevaría al país a la derrota. Si se puede plantear en el futuro, ya se verá. En CiU hay opiniones diferentes.

La Democràcia, segons el Diccionari de la Llengua, és la doctrina política que defensa la intervenció del poble en el govern i en l’elecció dels governants.

Això implicaria, en principi, que no es negués al poble el dret a intervenir en un aspecte tan important com és el de definir l’àmbit d’aplicació de les polítiques que es decideixin a nivell nacional. El poble català no pot intervenir com a tal en el seu govern. Per què? doncs perquè no és sobirà. La seva sobirania queda diluïda dins l’ens superior al qual pertany que és la sobirania del poble espanyol en el seu conjunt. De fet, una consulta sobre la independència només vol clarificar si, realment, el poble català està d’acord en pertànyer al conjunt del poble espanyol o si, per contra, vol ser sobirà. Per tant, i mirant-s’ho des d’una òptica racional, es fa difícil, molt difícil, d’entendre el per què de la negació a una consulta sobre quin volem que sigui el nostre àmbit de sobirania com a poble.

No pateixi, Sr. Mas, que si la consulta al poble dóna com a resultat que la majoria del poble català s’estima més continuar dins el conjunt del poble espanyol (i així mateix continuï el territori català dins el territori espanyol), almenys aquest resultat estaria avalat per una consulta al poble català i, en conseqüència, l’avenç que s’hauria produït en quant a radicalitat democràtica tant a Catalunya com al conjunt de l’estat seria tan important que tots plegats, guanyadors i perdedors, podríem sentir-nos-en ben orgullosos. Això sí, els que pensem que Catalunya només tindrà un futur si pot decidir-lo ella mateixa, en el cas que perdem aquesta consulta, haurem d’acceptar-ho (al revés també, eh Sr. Mas?).

Només un apunt més: No n’esteu fins als collons dels sondejos, estudis d’opinió, enquestes i altres mandangues? Els grans polítics saben què vol el poble i per això guanyen. Els polítics de tercera regional aspiren a que el poble els digui què vol. Jo, per si de cas, quan em fan una enquesta sempre dic que sóc de la Falange, que sóc del Madrid, que miro sempre Intereconomia TV, que els temes que més em preocupen són el terrorisme de la ETA (remarcant aquest “la” tant Jimenez-Losantista), el Prestige amb els filets de “pastilina”, els segrestos de vaixells a les costes africanes i que es condemni als assassins de la Marta del Castillo. Us recomano que ho féu: jo m’ho passo teta!.

  1. A mi no m’interessa saber si l’Artur Mas disposa d’estudis demoscòpics que li asseguren que ara guanyaria el No. El que m’interessa saber és què pensa ell, i si està disposat a exercir el lideratge per capgirar la situació.

    Els qui s’enquisten en l’statu quo actual ens haurien d’explicar com es farà possible ja no un ‘grand dessein’ de país sinó un simple anar passant de Catalunya amb les condicions actuals.

  2. Senyor Mas, els risc a perdre s’ha d’afrontat. Hi ha alguna cosa més democràtica que un referendum que els espanyols volen evitar? Sap quants referendumes es fan en paisos més democràtics que el que ens toca patir? suissa, eua, austràlia, escòcia, …. Quants referendums sobiranistes s’han perdut al quebec i per això no es diexen de convocar?
    O vostè es poc democrata o vol quedar bé amb el pijoprogres del pastis (ara diari global)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!