Josep Pinyol

Declaració Unilateral d'Independència

25 de novembre de 2006
Sense categoria
16 comentaris

El tsunami i la pluja fina

La nostra nació pateix el gran xàfec de l’acció permanent de l’Estat Espanyol i de la cultura audiovisual dirigida per grans empreses multinacionals i la riuada amenaça la nostra identitat nacional. La ?pluja fina? de l’acció del Govern no pot contrarestar el tsunami desnacionalitzador de la globalització, l’espoli fiscal, dels nous mitjans audiovisuals, de la immigració, perquè la Generalitat no té les competències i el finançament imprescindibles. Els plantejaments de Carod-Rovira en la sessió d’investidura van minusvalorar la degradació de la nostra situació nacional i van sobrevalorar el poder real de la comunitat autònoma que ens reconeix l’Estat Espanyol. El gran sofisma del President d’ERC va ser tractar la situació del nostre poble com si fos normal, com si el Parlament de Catalunya fos comparable amb al francès, el suec o el polonès, com si fos sobirà. És un error fatalment contraproduent obviar que som una nació oprimida i espoliada, que tenim un conflicte obert amb l’Estat Espanyol. (segueix)

        El diagnòstic de la situació nacional és la condició prèvia al debat de totes les estratègies, de totes les tàctiques, de totes les polítiques de pactes. Pot sobreviure la cultura catalana l’huracà que ens ve a sobre amb les noves tecnologies de l’audiovisual (TDT, televisió per internet, grans grups multimèdia, etc.) amb les competències que té el Parlament? Es pot combatre la provincianització econòmica de Catalunya sense suturar la gran ferida del desequilibri fiscal que el nou Estatut no ha tancat?. Es poden resoldre els greus problemes de funcionament dels serveis públics catalans sense una nova funció pública quan aquesta ve establerta des del Parlament espanyol?. Podrem assimilar el milió i mig de nous immigrants en la nostra llengua i matriu nacional o bé s’integraran en els paràmetres nacionals espanyols?. Es pot revertir la presència residual del català a les nostres àrees metropolitanes i assegurar com s’ha aconseguit a Montreal amb el francès sense afirmar prèviament la territorialitat legal de la nostra llengua, com tenen els cantons suïssos, o Flandes o el mateix Québec?.

Podem passar una legislatura callant quan l’huracà ens continuarà arrassant en els propers quatre anys?

        El màxim dirigent d’ERC no pot estar segur del que afirmava en el seu discurs: que Catalunya serà la nació del fills i dels nets dels nouvinguts d’arreu del món. Perquè la majoria no saben que han arribat a una nació diferent sinó que estan convençuts de residir a Espanya i que la llengua que han d’utilitzar és l’espanyol. Que no ha passat aquest procés de desnacionalització al Rosselló?. Que aquest no avança a marxes forçades a Alacant, a Ciutat de Mallorca i a totes les nostres àrees metropolitanes?. En que es basa Carod Rovira quan  afirma ?parlo d’un país que se sent orgullós de la seva societat, de la seva cultura, dels seus productes…?. Jo constato empresaris que es venen les seves empreses a multinacionals, que posen noms estrangers als seus productes i les seves botigues; propietaris que requalifiquen els seus terrenys per destrossar la terra i el paisatge que diuen estimar; una majoria de joves que menystenen i ignoren la música i el cinema en la nostra llengua; telespectadors que prefereixen els programes escombraria en castellà.

        Josep Lluís Carod-Rovira s’equivoca quan afirma: ?el dia que un partit no vulgui governar Catalunya, si l’aritmètica li ho permet, serà un partit perdut per a la política nacional?.

No n’hi ha prou amb l’aritmètica per governar. Aquest plantejament ja és èticament dubtós en un país amb tradició democràtica i profund esperit cívic; és més propi d’Itàlia que no pas de Suècia. Però és una posició radicalment injustificable en una nació amenaçada de mort, amb la identitat i la consciència nacionals febles i confuses. Suposa un trencament amb la concepció del catalanisme polític resumit per Rafael Campalans: ?Política és pedagogia?.

Ara els compromisos governamentals d’Esquerra Republicana la lligaran de peus i mans. No podrà denunciar cada una de les conseqüències econòmiques, culturals, polítiques i socials de la situació d’opressió del nostre poble perquè els seus socis ho permetran. Tampoc ho farà Convergència que ha fet del congraciament amb la monarquia postfranquista i el govern de torn de Madrid els postulats fonamentals de la seva política. El feble plugim que pot projectar la Generalitat no pot compensar els ruixats que ens ofeguen, i ,en canvi, dissol l’esperit de resistència que podria crear les defenses necessàries per fer-hi front.

        Les cadenes del poder converteixen ERC en un partit perdut per al redreçament nacional. Els clàssics deien que els deus ofusquen als qui volen perdre i la història sembla repetir-se amb l’actual direcció d’ERC, que no sap aprendre dels seus èxits. Amb les cadenes del pacte amb Jordi Pujol Esquerra gairebé va desaparèixer als anys 80. Amb les mans lliures a la oposició en tres lustres va fer créixer la consciència nacional i va guanyar-se la confiança de 600.000 ciutadans. I novament, les cadenes de tres anys de tripartit li han fet perdre una quarta part dels seus vots.

        El diagnòstic de perill mortal de la nostra situació social i nacional i el tractament quirúrgic que se’n desprèn no admeten els plantejaments de pluja fina de la rutina política. Exigeixen oferir al nostre poble la perspectiva d’un llarg procés d’acumulació de forces, fins assolir l’estadi de determinació col?lectiva que permeti accedir al govern amb la capacitat d’aplicar la teràpia de xoc que es necessita. No és el camí fàcil, però és l’únic que pot evitar la nostra desaparició com a nació.

  1. Des de l’exili, per aquestes contrades fredes (bé, aquest any no fa gaire fret!) d’Alemanya, veig en el teu discurs els tipics tocs de derrotisme que he sentit en els meus companys i amics convergents. Esta clar que en Pujol, potser amb tota la bona fé, ens va fer creure que viviem en un país imaginari, i quan ens hem despertat, hem vist que aquest no exisita. Aixó genera al principi sorpresa, després ganes de lluitar de valent, alguns acaban amb un derrotisme i frustració. N’hi ha que prenen el camí de no volguér parlar mai més de política, altrés es radicalitzent amb postures extremistes i fins i tot hi ha que deixen de voler parlar de catalanisme i es tornen "no nacionalistes".

    En el 1987, jo vaig despertar del somni pujolista, i despres de passar per vaires etapes, vaig decidir lluitar de valent , possant el meu gra de sorra i hem vaig fer militant d’ERC el 1991, vaig secundar a Carod – Puigcercós amb la revelió interna per fer fora en Colom-Rahola. hem va sorprenda l’aposta per el Maragall i ara m’ha dolgut lo den Montilla.

    Peró mirant-ho fredament, des de la distancia, esta clar que en Carod-Puigcercós han decidit trobar una solució per la construcció nacional, aquesta es la d’intentar que els altres catalans (com deia en Candel) es sentint tant catalans com els que ho som. Sense ells, o pitjor, amb ells en contra, Catalunya no tindrà cap possibilitat de arribar a esser un pais independent.

     Potser erren , però ningú els pots titllar que no ho estan intentant.

  2. Fart de llegir les cartes al director al punt i presència, fart d´haver de suportar el rencor, la rancúnia , ara només em faltava que inguessis un blos al meu diari favorit d´internet ón publiques opinions sempre contraries a erc, parit que no oblidem, va rebutjar les teves popostes a manresa ara fa uns anys (jo hi era i vaig votar en contra teva). La teva gent dintre d´erc (son pocs però criden molt) son del que a les manifestacions no criden eslogans a favor de res sino en contra dels altres.

    Pinyol, no tens res mes a fer que permanentment atcar l´actual direcció d´erc? et pensen que els militants som idiotes? que no sabem separar el gra de la palla?

    qui ets tú? un iluminat que tot ho sap millor que els altres?

    et faig una suggerència: funda el -Partit a favor dels  animals- coma Holanda i et presentes a les eleccions i , ja des del Parlament ens expliques de quin mal hem de morir, però mentrestant, deixen´s tranquils si us plau. No ens obliguis a presionar a la gent del Punt i de Presència per tal que siguin més plurals en l´acceptació de les cartes… Ja n´hi ha prou d´aquest color, Pinyol

  3. jo crec que les líders d’erc
    haurien de tornar al funcionariat, però amb un 15% del vot que
    vols fer ?? així és la democràcia…

    quan
    parles del francès i els quebequesos com llengua i "nació"
    oprimida realment saps el que estàs dient ??? negues que abans
    que hi arribessin vivien i viuen altres llengües i pobles
    ????

    pq els indis canadencs no tenen dret a imposar la seva
    cultura sobre els francesos o britànics i si els francesos
    sobre britànics ???

    pq tal com ho veus tu si la cultura
    castellana és superior en vots i persones a la catalana te tot
    el dret a imposar-se, tal com a fet la francesa o no ???

    crec
    que no mires tot el tema de la colonització i imposició
    de cultures d’una manera igual…. només veus el que
    t’interessa…

    tu creus en la democràcia ???
    doncs si el 51% desideixen eliminar la llengua catalana et tens que
    fotre així de clar….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!