Josep Pinyol

Declaració Unilateral d'Independència

6 de juliol de 2016
0 comentaris

Argumentari sobre el Referèndum d’Independència (Primera Part)

LA CONSULTA DEL SECRETARIAT NACIONAL SOBRE EL REFERÈNDUM D’INDEPENDÈNCIA

El Secretariat Nacional d’11 de juliol va proposar va decidir portar a terme una consulta a tots els membres de ple dret de l’ANC amb la pregunta: «Vols que l’ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un Referèndum per DECIDIR sobre la Independència?”.

A causa de la devolució dels pressupostos i del trencament del pacte d’estabilitat el President de la Generalitat ha decidit presentar una moció de confiança el mes de setembre vinent. L’exigència de la convocatòria d’un Referèndum sobre la independència hauria de formar del programa del President Puigdemont en la moció de confiança. I haurà de comptar amb el suport de la CUP, per evitar la convocatòria d’eleccions autonòmiques i acomplir el mandat democràtic de les eleccions del 27/S.

REFERÈNDUM, FULL DE RUTA 2016-2017 I MANDAT DEMOCRÀTIC DE 27/S

En la seva proposta el Secretariat no ha aclarit dues qüestions fonamentals:

A) La relació del Referèndum d’Independència en el Full de Ruta de l’ANC.

B) La inserció del Referèndum en el mandat democràtic de les eleccions.

A) El punt 12 del Full de Ruta 2016-2017 estableix: «L‘ANC treballarà perquè, tal com es preveu, al llarg del 2017 el Parlament de Catalunya proclami la independència, que immediatament després s’aprovin les lleis de transitorietat jurídica i les altres eines de l’estat que regiran el nou ordenament català i que aleshores es convoquin les eleccions constituents. . . . El text de la nova constitució de la República Catalana es portarà a un referèndum per a que sigui ratificat mitjançant la participaciódirecta de tots els ciutadans de Catalunya.»

B) L’ANC, juntament amb altres entitats sobiranistes, va impulsar «Junts pel Sí» el programa del qual preveu dues fases: A la primera «El Parlament acabat de constituir aprovarà una declaració solemne en la qual es proclamarà que, en virtut del mandat rebut de la ciutadania, s’inicia el procés d’independència». Es va concretar a la Resolució del Parlament de 9 de novembre de 2015 amb el suport de la CUP. A la segona etapa: «es procedirà a la proclamació de la independència, que suposarà la desconnexió respecte de l’ordenament jurídic espanyol vigent.Immediatament després de la proclamació, el Parlament aprovarà la Llei de transitorietat jurídica, que ha de regular de manera provisional els elements estructurals del nou Estat . . . . Posteriorment, s’iniciarà la darrera fase del procés d’elaboració de la Constitució del nou Estat independent amb la convocatòria d’unes eleccions parlamentàries constituents en un període màxim de 18 mesos des de la celebració de les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre. El procés de creació del nou Estat independent culminarà amb l’aprovació de la Constitució per referèndum».

Tant el Full de Ruta de l’ANC i com el programa de Junts pel Sí, que ara és el Mandat Democràtic vigent, té pendents 3 passos:

a) Proclamació de la independència + lleis de transitorietat i desconnexió

b) Eleccions Constituents

c) Referèndum de ratificació

DUES ALTERNATIVES

Hi ha dues alternatives en la convocatòria del referèndum d’independència:

1) Invertir l’ordre previst d’eleccions constituents i el referèndum de ratificació de la constitució, mantenint la proclamació de la independència. Amb el nou calendari el referèndum ratificaria o no la proclamació d’independència; si guanyés el “si”, a continuació se celebrarien les eleccions constituents. S’altera el Full de Ruta per evitar les divisions d’un procés constituent, però no es qüestiona la legitimitat del mandat democràtic per procedir a la proclamació de la independència.

2) Convocar el referèndum abans de la proclamació de la independència. Aquesta alternativa es pot deduir de la frase de l’acord del Secretariat Nacional que diu: «avançar cap a la convocatòria d’un referèndum d’independència, la via més democràtica, legítima i efectiva per arribar a la proclamació de la República Catalana». Aquesta alternativa representa un canvi radical en el Full de Ruta 2016-2017 perquè nega el mandat democràtic per procedir a la proclamació de la independència.

La primera alternativa és una alteració compatible amb el Full de Ruta 2016-2017 i en el mandat democràtic de les eleccions del 27 de setembre. Una alteració forçada per la necessitat d’unir tots els independentistes i evitar les confrontacions pròpies dels processos constituents. A la vegada redueix els mesos necessaris per a la proclamació de la independència, reducció imprescindible sense pressupostos.

Tot i la frase citada del comunicat de l’11 de juny, el Secretariat Nacional no pot supeditar la Proclamació de la Independència a la victòria en un Referèndum d’Independència. Aquesta proposta significa una alteració del nucli mateix del Full de Ruta de l’ANC 2016-2017 que només pot fer una Assemblea General extraordinària.

La segona alternativa també implica negar el mandat democràtic de les eleccions del 27/S i obliga a preguntar-se si els 30.000 membres de ple dret de l’ANC tenen legitimitat per exigir un canvi en el programa de Junts pel Sí, aprovat per més de 1.600.000 electors, als que cal sumar els més de 300.000 vots de la CUP que van aprovar conjuntament la Resolució del Parlament del 9-N. El primer punt d’aquesta és contundent sobre la seva legitimitat: «El Parlament de Catalunya constata que el mandat democràtic obtingut ales passades eleccions del 27 de setembre de 2015 es basa en una majoria enescons de les forces parlamentàries que tenen l’objectiu que Catalunya esdevingui un estat independent i en una àmplia majoria sobiranista en vots i escons».

CONCLUSIÓ

Com que el S.N. té la missió d’adequar el Full de Ruta a les circumstàncies polítiques però que no té competències per alterar el nucli del Full de Ruta aprovat per l’AGO aquest mes de març. Com que és impensable que pretengués qüestionar el mandat democràtic que l’independentisme va guanyar a les eleccions del 27/S i que el Parlament va ratificar el 9 de novembre. La conclusió és que votar «si» a la consulta plantejada pel Secretariat Nacional significa la primera alternativa: canviar el calendari avantposant el referèndum d’independència a la convocatòria d’eleccions constituents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!