El Cau de l'Ós Bru de Taradell

lluisdetaradell.net - des del 14 de juliol del 2004

La Moreneta és de Triana

Deixa un comentari

Ahir fou la diada dels arcàngels, final de les pastures a muntanya, clam per l’educació a Ses Illes i de la Villa republicana per un xic més de democràcia. Jo, de casa estant, vaig seguint el món per Internet, mentre tinc cura d’una pubilleta que comença a arrencar fort de llur primera malaltia en aquest nou món.

I és així, de casa estant, i mentre la mossa dorm, que em ve al cap una d’aquelles curioses informacions que, com deia aquell, si non e vero, e ben trobato.

Les mares de Déu trobades i, de manera molt especial, les verges negres que, més enllà de la nostra Moreneta, també són objecte de culte en altres indrets del vell Continent, tenen un origen pre-cristià, un origen ancestral que va arribar per aquestes terres de la mà d’un emperador romà nascut en terres pre-andaluses.

Fou Trajà qui, embadalit per Aset, la mítica deesa egipcia de la mare terra i les collites, de l’amor i la fertilitat, qui n’importà el culte a les diverses terres de l’Imperi i, de manera molt especial, a les provincies més properes a llur domicili.

L’Aset egipcià és l’Ishtar babilònica, l’Inana sumèria, la Laie dels íbers, l’Astarté fenicia que, amb el temps, esdevingué la trianera andalusa, la moreneta catalana, la mare terra que dóna fruit i aliment.

El culte cristià doncs s’enfonsa en el prenyat i fèrtil ventre d’una arcana terra rica i curulla que, certament, és lliure de pecat en concebre i parir llurs productes regats pel sol i les pluges del cel.

Eus ací doncs desvetllat el misteri de la virginitat de la Moreneta, de la Trianera, d’Astarté, Ishtar, Inana i la bella Aset.

Eus ací doncs desvetllat l’origen de les verges trobades sota terra i de llur força natural.


  1. Molt interessant l’artícle. Però el culte a la Verge és una tradició catòlico romana, de la qüal els altres cristians ens desmarquem (sols a Déu hem de retre culte). Això, a part de que no tenim ídols (figures) a les quals retre-li homenatge. Tot això del culte a les verges i sants sójn coses que venen del paganisme romà i anterior. Li9 deixo un enllaç que en parla d’això, de d’un punt de vista evangèlic:

    http://www.protestantedigital.com/ES/Blogs/articulo/2298/El-culto-a-la-virgen-maria

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.