Josep Pinyol

Declaració Unilateral d'Independència

1 de gener de 2006
Sense categoria
0 comentaris

Frau a Espanya i espoli fiscal a Catalunya

      El Consell de Ministres va aprovar divendres l’Avantprojecte de Llei de Prevenció del Frau Fiscal. En el programa electoral del PSOE (pàg.154) s’afirmava que, d’acord amb les estimacions de l'”Instituto d’Estudios Fiscales”, la defraudació a l’Hisenda espanyola era de 60.000 milions d’euros a l’any, és a dir cinc vegades l’espoli anual de Catalunya. El Congrés dels subinspectors d’Hisenda celebrat a primers de desembre a València que estimava l’economia submergida en el 23% del PIB. Per tant l’espoli fiscal de Catalunya serveix per cobrir el frau fiscal de les grans fortunes, no per finançar les regions endarrerides.

     Sempre m’ha sorprès que la part catalana en la negociació del finançament no hagi tapat la boca dels que clamaven contra la “insolidaritat catalana” amb les dades del frau fiscal. Solidaritat amb els grans patrimonis col·locats en paradisos fiscals?. Solidaritat amb les “SICAV”?, les societats que apleguen les inversions de les fortunes de l’Estat i que paguen l’1% en comptes del 35% en l’Impost de Societats.

     La futura llei no planteja la reforma en profunditat de l’Agència Tributària, que està en mans de la poderosa corporació d’Inspectors d’Hisenda, una mostra dels “Cuerpos Nacionales” que consideren que l’Estat són ells. Els “Abogados del Estado”, els “Cuerpos Nacionales” que controlen els Ajuntaments, els jutges, els enginyers de l’estat, etc., són altres cossos endogàmics que es reprodueixen mitjançant les acadèmies que preparen les oposicions i en maneguen els tribunals.

     En un cas únic a tota Europa, els inspectors d’Hisenda cobren un percentatge sobre les quantitats defraudades segons les Actes que ells mateixos aixequen (per més informació http://www.geocities.com/ariasvelasco). Cobren encara que després els tribunals anul·lin o redueixin les suposades quantitats defraudades. Actualment hi ha 100.000 plets tributaris en els tribunals, Per aquesta causa els inspectors no estan interessats en descobrir l’economia submergida. En el seu congrés els subinspectors, que no poden firmar “actes”, afirmaven que 7.800 empreses del País Valencià estaven fora del control fiscal. Les empreses que els interessen són les que ja declaren, perquè només cal trobar-hi valoracions dubtoses o desgravacions improcedents per assegurar-se la seva comissió. La tasca sistemàtica de recerca de camp suposa molt de temps i exigiria una estructura de l’Agència Tributària amb els medis necessaris i una actitud molt diferent a l’actual. Els inspectors estan interessats en controlar els enormes moviments financers al voltant dels paradisos fiscals, on podrien obrir suculentes actes. Però aquí topen amb la opacitat de la gran banca i la poca ajuda del Banc d’Espanya.

     Els catalans hem de retreure el frau fiscal i l’economia submergida cada vegada que ens titllin d’insolidaris. Per això no s’entén que ERC donés suport al PSOE perquè les SICAV no siguin controlades per Hisenda sinó per la CNMV, és a dir pels que ha de vigilar(?) la Borsa. Esperem que en el tràmit de la nova llei de manera que no es puguin fer regals de prop de 5 milions d’euros a societats com, per exemple, la SICAV South Hill de la família Lladró, per la reducció del 35% a l’1 de l’Impost de Societats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!