SemiòTICS

Apunts de semiòtica i comunicació no verbal (*)Josep Marc Laporta

16 de gener de 2016
2 comentaris

Els 17 segons de silenci de Martin Schulz

Ja ho va avançar VilaWeb: els 17 segons de silenci de Martin Schulz abans de respondre una pregunta sobre Catalunya, van ser 17 instants d’íntima i explícita informació.

En primer lloc cal observar el gest atònit de Schulz, mentre el periodista de TV3, Francesc Serra, preguntava. Un lleuger i clar moviment del rostre d’esquerra a dreta va indicar sorpresa davant el contingut. Seguidament, tres ràpids punts d’infinita mirada superior i lateral revelà la primera i urgent recerca de recursos argumentals. Després van arribar els llargs i espessos 17 segons.

Aquí Martin Schulz es va acabar d’explicar. Capcot. Respiració molt continguda. Breu intent de refredar els llavis. Forta descompressió d’aire. Gemec insegur. Tímid i fugaç somriure. Moviment lateral del rostre acompanyat d’un altre gemec com si digués: «per què m’has fet aquesta pregunta?» o «un altre cop hauré de contestar sobre això?». Intent de paraula incoherent i fallit. Concentració i mirada fixa a la taula. I, finalment, tres llargs segons d’absolut, immòbil i concentrat silenci amb els palmells de les mans mirant-se, com intentant abraçar alguna paraula. I, en mig dels tres segons, una expressiva i profunda clucada d’ulls, com dient: «som-hi!, no em queda altre remei que agafar el bou per les banyes». 

De ben segur que el president del Parlament Europeu no s’esperava la pregunta. Tampoc tenia ben bé prefixada la resposta. I molt menys sabia com ordenar correctament els arguments de manera equidistant sense comprometre’s massa. Quan algú vol guanyar temps toca el micròfon i el posa a lloc. Schulz ho va fer instintivament. També va contenir fortament la respiració dues vegades, expressant perplexitat i confusió. Va deixar anar dues o tres síl·labes en forma de gemec, balbuceigs perduts en la immensitat del silenci, paral·lels al seu estat anímic. I va començar la resposta pel mot que el mortificava: Catalonia. El va acabar de delatar. El que va dir després, ja no va tenir cap més interès.

http://www.vilaweb.cat/noticies/allo-que-ens-han-amagat-de-la-resposta-de-schulz-sobre-la-independencia-de-catalunya/

Imagen1

  1. Molt bona narració. Sense haver vist aquest tall, aquests 17 segons eterns, ara me’ls imagine amb un somriure als llavis.
    Prompte haurà d’iniciar més frases amb Catalonia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!