SemiòTICS

Apunts de semiòtica i comunicació no verbal (*)Josep Marc Laporta

21 de febrer de 2016
1 comentari

Andrea Levy, el punt ‘cheli’ del Parlament

Andrea Levy-06 Andrea Levy-08Andrea Levy-01   Andrea Levy-05Andrea Levy-09Andrea Levy-03Andrea Levy-02   Andrea Levy-04

Recolzada sobre el braç esquerre damunt el faristol, pit endavant i espatlles enrere, braçades a l’aire, mirada altiva i perdonavides, i gest d’”aquí estic jo”: és l’Andrea Levy, el punt ‘cheli’ del Parlament.

S’entén per ‘cheli’ aquell argot i gestualitat madrilenya de principis dels anys vuitanta, relaxat en les formes, d’aspecte castís, gairebé passota i pràcticament marginal. Malgrat la seva imatge pulcre i ben vestida, l’Andrea té aquell to argumental del cos que la fa xarona i grollera. Un to gestual que fins i tot arriba a sobrepassar la intencionalitat de les seves paraules. Conseqüentment, el discurs global que resulta és doble i ambivalent. Si baixem el volum de la veu i prescindim del so, gairebé només amb la parafernàlia del gest podríem arribar a esbrinar el contingut de les seves paraules. Són dues ànimes bessones que s’expressen en un sol cos.

En el poc temps que portem de legislatura l’hem vist al seu escó del Parlament fent moviments estrambòtics, forassenyats, reclamant l’atenció dels diputats amb un xiclet a la boca, mastegant-lo insistentment, quasi fastigosament. En una altra ocasió l’hem pogut veure amb un xal de mida manta, acaronant-se amb el vellut de la butaca, com si tingués fred i volgués dormir. I fins i tot l’hem vist amb les mans i els palmells enlaire, demanant l’atenció del parlamentari com si s’estigués acomiadant d’un amic. El seu reguitzell de gestualitats és la mostra més precisa d’una fantasiosa displicència relacional que pot arribar a delatar una gran displicència argumental.

Intervenció d’Andrea Levy en el Ple del Parlament, 17 de febrer d’enguany: http://www.parlament.cat/web/canal-parlament/sequencia/videos/index.html?p_cp1=7612605&p_cp2=7615221&p_cp3=

Andrea Levy-01 Andrea Levy-02 Andrea Levy-04 Andrea Levy-03 Andrea Levy-05 Andrea Levy-08 Andrea Levy-07 Andrea Levy-06

  1. Potser el que vol fer aquesta noia és contraposar estèticament el discurs i les formes de les cupaires.

    Sort en tenim molts que no hem de triar entre el dolent i el pitjor…

    Atentament, i bona setmana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!