27 de juny de 2014
Sense categoria
1 comentari

El PSOE es refarà

El PSOE es refarà. Ara vivim en unes circumstàncies molt especials: a l’estat espanyol, la crisi més gran de la vida de la gran majoria de ciutadans i, a Catalunya, per acabar-ho d’adobar, el procés. En la meva opinió, els motius del daltabaix del PSOE són tres:

1. La gestió neoliberal que va fer en ZP de la crisi. Recordes les paraules: “Aplicaré las reformas cueste lo que cueste y me cueste lo que me cueste”? Amb la seva proverbial ceguesa, incompetència, ineptitud i mediocritat, en ZP no era conscient de que el futur que veritablement comprometia la seva gestió no era el seu –que ja estava escrit– sinó el del partit  en els propers lustres. 

2. Ser un clar representant del règim en un moment en què la ciutadania (particularment, d’esquerres) vol prendre les regnes de la democràcia.

3. La tensió que li produeix el procés a Catalunya.

Però tot això s’acabarà: Arribarà una certa recuperació econòmica (que ja es comença a albirar), la ciutadania no es mantindrà tensionada políticament un nombre indefinit d’anys i el procés català es resoldrà en algun moment (a través d’una tercera via, al meu parer) per al proper parell de dècades. I, aleshores, tornarà a ser el moment del PSOE. Si les noves generacions del PSOE (tipus Madina) són capaces de fer net de barons i altre detritus, de promoure mecanismes de participació política ciutadana i de rentar-li una mica la cara al partit (cosa que no hauria de ser difícil), en 4 o 5 anys es pot convertir novament en opció de govern (en coalició amb altre forces, és clar). Podemos, les CUP, el Procés Constituent, fins i tot, ICV-IU arreplegaran només els vots dels esquerrans que subscriuen tesis anticapitalistes i que exigeixen una participació política més directa, no delegada cada 4 anys, però quants n’hi haurà d’aquests? A quanta gent representaran les CUP i Podemos d’ací a 4 anys? A ben pocs.  I seran aquests partits els que (com sempre li passa a l’esquerra) hauran de lluitar, cadascú amb el seu matís, per l’electorat d’esquerres més radical, a l’ombra d’un PSOE no tan fort com va ser, però relativament fort encara.

  1. Potser si que a Espanya el PSOE aixecarà el cap, però a Catalunya el PSC ho té més fotut. No pot ser que vulguis anar en contra del teu propi país i això no et passi una bona factura electoral. Com li està passant. A més de l’estil polític arrogant, demagògic i amb males arts. 
    Salut! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!