20 de juliol de 2015
0 comentaris

En record de Toni Villascusa

1984-07-22 LP (enterrament)

Comunicat del PSAN fet públic avui, en el 31è aniversari de la mort de Toni Villascusa:

El 20 de juliol de 1984 va morir Toni Villascusa, a conseqüència d’esclatar-li un artefacte explosiu, en una de les accions de les anomenades de «propaganda armada» que feia l’organització Terra Lliure i que, dissortadament, van provocar algunes morts accidentals de militants i no militants, que lamentem profundament.

Avui, en recordar la figura i el compromís de Toni Villascusa, volem destacar la seva significació en el context polític de la dècada dels 80 del segle passat, quan l’independentisme català va decidir no integrar-se en la Reforma política del franquisme, també coneguda com a segona restauració borbònica. Aquells anys van ser especialment durs per als independentistes, tant per la repressió exercida pels aparells centrals de l’estat espanyol com per les compres i també les repressions efectuades pels autonomistes (de CiU i del PSOE) instal·lats a les Generalitats del Principat i del País Valencià i al Govern de les Illes.

Toni Villascusa representa la lluita contra aquella incipient “España de las autonomías” que ens perseguia i que, a la fi, s’ha demostrat que era un nyap, un nou intent fracassat d’articular territorialment i políticament una “nación española” fictícia (en l’abast que li volen donar, amb nosaltres a dintre).

L’independentisme català d’avui no existiria sense l’independentisme d’aleshores, sense l’esforç de gent que, com Toni Villascusa, militant del PSAN cap al 1980, va deixar fins i tot la vida en el combat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!