26 d'agost de 2015
0 comentaris

Carta oberta a Ximo Puig i Mònica Oltra

Consell de la Generalitat 1

Consell de la Generalitat 2

Benvolgut amic, benvolguda amiga,

Us adrece aquest escrit, de forma oberta, perquè estic preocupat, com sempre, pel futur del meu país i de la meua gent, dels quals vosaltres sou, avui, uns dignes representants. Us trobeu al capdavant de la Generalitat Valenciana, la institució de govern dels valencians que jo vaig ser (en aquell document inicial per a la constitució del Consell Democràtic del País Valencià, l’any 1975) el primer a reivindicar amb aquest just nom, «Generalitat», que és el que ens correspon per història i que és el mateix que el de la institució germana (de més edat) del Principat de Catalunya.

Darrerament, us heu referit a nosaltres, els «catalanistes» del País Valencià, en termes poc o gens respectuosos, des de negar-nos a tenir els drets que ens corresponen fins a negar-nos senzillament l’existència. I això és una actitud que no encaixa gaire amb el respecte als drets humans i a les garanties democràtiques. ¿Us molesta que hi haja gent de nacionalitat catalana al País Valencià? ¿És el vostre problema, o el problema que una dreta espanyolista vol que feu vostre? Al capdavall, vosaltres mateixos també ho sou, de nacionalitat catalana, encara que no us en considereu. En qualsevol cas, tant si en som molts com si en som pocs, tenim dret a no sentir-nos espanyols, d’una Espanya dominadora de pobles i nacions, que no té solució democràtica, llevat que reconega i accepte el dret d’autodeterminació.

En la perspectiva de la independència del Principat de Catalunya, no hi ha objecció democràtica possible al fet que aquest nou estat atorgue el seu passaport català a aquelles persones dels territoris de parla catalana que ho sol·liciten i que acrediten el coneixement i l’ús de la llengua i la cultura catalanes. És un dret democràtic que tinc jo i que ningú no me’l pot arrabassar, si no és per la força (per la força d’unes armes que sotmeteren el regne de València a les lleis de Castella). Un dret que tinc jo i uns quants més… Com deia Joan Fuster (1983):

Que Guia, o jo, o mil més, estem «equivocats»? Potser sí. En política, qui de moment «perd» s’equivoca, així mateix «de moment».

No tinc cap dubte que sou conscients del fet que l’anticatalanisme ha portat el País Valencià a quotes d’endarreriment i d’empobriment considerables. Ha estat l’arma de l’espanyolisme per dur a efecte una espoliació enorme, que no cessa. Per això, alguns o molts pensem que amb Barcelona ens anirà millor que amb Madrid, per dir-ho en termes col·loquials. Així doncs, apel·lant a drets individuals i a interessos col·lectius, us demane que no ens desqualifiqueu i que no us sotmeteu als dictats dels qui tant de mal han fet, econòmicament i culturalment, al País Valencià.

Ben cordialment,

Josep Guia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!