17 de desembre de 2014
0 comentaris

Any Corella

Sopar Corella

L’any 2014, que ja arriba a la fi, ha estat designat, literàriament, com a «any Corella», sense cap raó especial. La commemoració es va iniciar amb un Congrés organitzat per la Institució Alfons el Magnànim, depenent de la Diputació de València, els dies 4, 5 i 6 de setembre del 2013, on es va evitar la participació d’especialistes catalans i catalanistes. Sobre la convocatòria d’aquest Congrés vaig escriure al meu bloc el comentari següent: «Una presentació poc presentable d’un congrés sobre Corella» (http://blocs.mesvilaweb.cat/josepguia/?p=249595), a més dels dos apunts:

http://blocs.mesvilaweb.cat/josepguia/?p=250531

http://blocs.mesvilaweb.cat/josepguia/?p=250550

on presentava els articles «Dues concordances corellianes en la introducció de l’Espill» i «Jaume Roig i Joan Roís de Corella, testimonis de Guillem Saera, racional de la ciutat de València», desats al portal www.academia.edu. Així mateix, a partir del novembre del 2013, he anat desant al portal susdit lliuraments successius del treball «Les unitats estilístiques de Joan Roís de Corella» (https://www.academia.edu/5032214). Cap a la fi del 2013, la revista Afers núm. 76 dedicava un monogràfic a l’escriptor Joan Roís de Corella, amb unes mancances semblants a les del Congrés: cap dels participants no coneixia ni citava l’article «Obres de Corella en el Tirant lo Blanc. Revisió de fonts i dates», publicat a Catalonia núm. 11 (https://www.academia.edu/2416061).

Al llarg del 2014, he continuat (en col·laboració amb Maria Conca) els estudis sobre la vida i l’obra de Corella, amb les activitats acadèmiques i les publicacions següents:

–       La ponència presentada al Seminari d’Estudis Medievals de la Universitat de València, el 13 de maig: «Textos, paratextos i contextos d’obres literàries catalanes en la València del segle XV». Una versió corregida i reduïda d’aquesta ponència apareixerà publicada a la Miscel·lània Curt Wittlin (2015), amb el títol: «Edicions i paratextos d’obres de finals del segle XV».

–       L’article «Prejudicis i censures en la filologia catalana medieval», publicat a Scripta núm. 3 (https://ojs.uv.es/index.php/scripta/article/view/3792).

–       El curs «L’obra de Joan Roís de Corella en la València de la segona meitat del segle XV» impartit a la Universitat Catalana d’Estiu, durant els dies 19 i 20 d’agost (http://www.uce.cat/XLVI_UCE/seminvestigacio2014.html), en el qual s’ampliaven els continguts de la ponència del 13 de maig.

–       La conferència «L’estil és l’autor. Les unitats estilístiques de Joan Roís de Corella», el 4 de novembre, dintre del cicle organitzat conjuntament per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i els Vicerectorats de Cultura de les Universitats de València i d’Alacant: file:///Users/josep/Desktop/CICLE%20AELC-UV-UA/UV%20L’estil%20és%20l’autor:%20Les%20unitats%20estad%C3%ADstiques%20de%20Joan%20Rois%20de%20Corella.webarchive

–       La conferència «La personalitat polièdrica de Joan Roís de Corella, el gran escriptor del segle XV», el 25 de novembre, dintre de la Setmana Cultural de la Societat Coral el Micalet: http://elmicalet.cat/programacio-de-la-setmana-cultural-2014/

–       La conferència «Joan Roís de Corella (1435-1497), cavaller, mestre en teologia, escriptor… Un home del Renaixement», en el «Sopar Corella» organitzat per l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola a Beneixama, el 12 de desembre.

Amb tots aquests materials i algunes dades d’arxiu inèdites sobre la vida i l’obra de Corella, potser acabaré enllestint un llibre, però això ja serà per al 2015, pel cap baix. I de nou abordarem els enigmes que envolten les tres principals obres literàries de creació d’aquella València de la segona meitat del Quatre-cents, on només hi havia un escriptor capaç d’escriure-les.

Enigmes literaris

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!