L’any 2014, que ja arriba a la fi, ha estat designat, literàriament, com a «any Corella», sense cap raó especial. La commemoració es va iniciar amb un Congrés organitzat per la Institució Alfons el Magnànim, depenent de la Diputació de València, els dies 4, 5 i 6 de setembre del 2013, on es va evitar la participació d’especialistes catalans i catalanistes. Sobre la convocatòria d’aquest Congrés vaig escriure al meu bloc el comentari següent: «Una presentació poc presentable d’un congrés sobre Corella» (http://blocs.mesvilaweb.cat/josepguia/?p=249595), a més dels dos apunts:
http://blocs.mesvilaweb.cat/josepguia/?p=250531
http://blocs.mesvilaweb.cat/josepguia/?p=250550
on presentava els articles «Dues concordances corellianes en la introducció de l’Espill» i «Jaume Roig i Joan Roís de Corella, testimonis de Guillem Saera, racional de la ciutat de València», desats al portal www.academia.edu. Així mateix, a partir del novembre del 2013, he anat desant al portal susdit lliuraments successius del treball «Les unitats estilístiques de Joan Roís de Corella» (https://www.academia.edu/5032214). Cap a la fi del 2013, la revista Afers núm. 76 dedicava un monogràfic a l’escriptor Joan Roís de Corella, amb unes mancances semblants a les del Congrés: cap dels participants no coneixia ni citava l’article «Obres de Corella en el Tirant lo Blanc. Revisió de fonts i dates», publicat a Catalonia núm. 11 (https://www.academia.edu/2416061).
Al llarg del 2014, he continuat (en col·laboració amb Maria Conca) els estudis sobre la vida i l’obra de Corella, amb les activitats acadèmiques i les publicacions següents:
– La ponència presentada al Seminari d’Estudis Medievals de la Universitat de València, el 13 de maig: «Textos, paratextos i contextos d’obres literàries catalanes en la València del segle XV». Una versió corregida i reduïda d’aquesta ponència apareixerà publicada a la Miscel·lània Curt Wittlin (2015), amb el títol: «Edicions i paratextos d’obres de finals del segle XV».
– L’article «Prejudicis i censures en la filologia catalana medieval», publicat a Scripta núm. 3 (https://ojs.uv.es/index.php/scripta/article/view/3792).
– El curs «L’obra de Joan Roís de Corella en la València de la segona meitat del segle XV» impartit a la Universitat Catalana d’Estiu, durant els dies 19 i 20 d’agost (http://www.uce.cat/XLVI_UCE/seminvestigacio2014.html), en el qual s’ampliaven els continguts de la ponència del 13 de maig.
– La conferència «L’estil és l’autor. Les unitats estilístiques de Joan Roís de Corella», el 4 de novembre, dintre del cicle organitzat conjuntament per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i els Vicerectorats de Cultura de les Universitats de València i d’Alacant: file:///Users/josep/Desktop/CICLE%20AELC-UV-UA/UV%20L’estil%20és%20l’autor:%20Les%20unitats%20estad%C3%ADstiques%20de%20Joan%20Rois%20de%20Corella.webarchive
– La conferència «La personalitat polièdrica de Joan Roís de Corella, el gran escriptor del segle XV», el 25 de novembre, dintre de la Setmana Cultural de la Societat Coral el Micalet: http://elmicalet.cat/programacio-de-la-setmana-cultural-2014/
– La conferència «Joan Roís de Corella (1435-1497), cavaller, mestre en teologia, escriptor… Un home del Renaixement», en el «Sopar Corella» organitzat per l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola a Beneixama, el 12 de desembre.
Amb tots aquests materials i algunes dades d’arxiu inèdites sobre la vida i l’obra de Corella, potser acabaré enllestint un llibre, però això ja serà per al 2015, pel cap baix. I de nou abordarem els enigmes que envolten les tres principals obres literàries de creació d’aquella València de la segona meitat del Quatre-cents, on només hi havia un escriptor capaç d’escriure-les.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!