13 de setembre de 2012
Sense categoria
6 comentaris

En la mort de Francesc Candela

Dos dies abans de morir, encara amb ple coneixement, ens va deixar un missatge a la Maria Conca i a mi: “Morir-se en aquest temps és una bona cosa, perquè l’independentisme està guanyant”. Sempre generós, estava content per l’embranzida independentista, encara que ell ja no hi seria per celebrar-la.

Tornat de la Diada, vaig anar de seguida a Gandia i li vaig explicar, per si em podia sentir, com havia estat d’emocionant la manifestació per la independència, veient aquella gernació immensa, inacabable, tots amb senyeres estelades i amb una mateixa voluntat de ser un poble políticament lliure. Em va semblar que entenia el que li deia…

Com a bon militant comunista i com a bon patriota, continuava parlant de l’independentisme sense adjectivar-lo, com un moviment unitari, deixant per a després de la independència l’explicitació de les diferències de classe que puguin haver al seu si. Nosaltres som “els independentistes”, tant abans quan érem unes dotzenes, uns pocs centenars, com avui, que ens comptem per centenars de milers.

Ha estat un goig compartir amb tu, Paco, lluita i amistat. Detencions, judicis, reunions tenses, manifestacions… però, també, xerrades plaents i relaxades a Gandia, a Beneixama, a Poblet…, on tot resultava més senzill si tu hi eres.

Trobarem a faltar el teu somriure. Trobarem a faltar la teva força. Trobarem a faltar la teva estima. Et trobarem a faltar però et tindrem present en les celebracions d’independència i brindarem a la teva memòria, com a referent i símbol de la fermesa i la dignitat que li correspon al nostre país. I seran, per tu, la Lluïsa i els teus fills i el teu nét. I tots nosaltres. Has estat un exemple de cavaller valencià de nació catalana, ben arrelat a la Safor. Que gran fóra Gandia amb molts altres gandians com tu!

13 de setembre de 2012

Foto: Manifestació antitaurina, a Gandia, el 14 de juliol proppassat.

  1. Rebi la seva familia i els seus amics i companys més propers a través teu, el meu reconeixement a la seva tasca en pro del país i els treballadors.
    Visca Catalunya!actoyi
  2. He pogut compartir algunes converses i àpats, i han estat suficients per sentir-me orgullós de compartir militància amb ell, de saber de la seva dignitat i senzillesa.

    Sento molta tristor, ja no podrem compartir la llibertat del nostre poble amb la seva alegre presència. 

    Un record afectuós a tota la seva família.

  3. Paco ha estat un personatge irrepetible i sempre anirà associat, en el meu cas, als millors records viscuts en el camí de la normalitat nacional en un desert d’anormalitat. Cuideu-vos, germans.
  4. Paco Candela hi era a Catalunya Lliure quan  vaig entrar a formar part ací a Gandia. Al poc temps hi vaig entrar al PSAN on Paco militava. He de dir que sempre m’ha agradat el Paco per motius personals i per motius polítics, però que sempre que li he demanat ajuda, consell o col·laboració ha estat generós en l’ajut, sincer al consell i responsable i eficaç en la col·laboració.

    Tinc el “contragust” de la seua marxa i l’alegria de que se’n va sabent que la lluita per la independència ha triomfat.    

    Adéu company, amic i patriota. Brindarem i saludarem per tu la nova República Catalana.

  5. Fa un grapat de temps que no hi sabia res del Paco, pam dalt pam baix 35 anys, i igorava que hi fos mal de salut, però si el recorde amb netedat de la primera època de la mplantació del PSAN a la Safor on òbviament jo també hi era.
    La notícia m’ha deixat corprés.
    Descanse en pau.

    Robert Mora

  6. Trobarem a faltar el teu somriure. Trobarem a faltar la teva força. Trobarem a faltar la teva estima. Et trobarem a faltar però et tindrem present en les celebracions d’independència i brindarem a la teva memòria, com a referent i símbol de la fermesa i la dignitat que li correspon al nostre país. I seran, per tu, la Lluïsa i els teus fills i el teu nét. I tots nosaltres. Has estat un exemple de cavaller valencià de nació catalana, ben arrelat a la Safor. Que gran fóra Gandia amb molts altres gandians com tu!

    prom limousine houston

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!