Notices from nowhere

Democracy now finds there can be ample for all, but only if the souvereing fences are completely removed.

Una vesprada al zoo

Sembla ser que en els nous plans d’estudi d’arquitectura l’aprenentage del dibuix tant d’anàlisi de formes com el tècnic ha caigut en picat. aquest apunts ràpids del natural els vaig prendre durant un parell de vesprades al zoo de València quan encara estava dins del jardí dels Vivers. En el primer curs de carrera. Semblen trets de la prehistòria. Durant l’època dels vuitantes ens van bombardar amb els precedents de John Ruskin (THE ELEMENTS OF DRAWINGS) hi ha traducció catalana (Les tèniques del dibuix. Ed. Laertes. Sèrie de Glauco. 1983.) Els apunts dibuixats nombrosos de Viollet-Le-Duc. Els gargots-ideograma de Le Corbusier, els esbossos subtils d’Alvaro Siza Viera, i tots els dibuixos del segle XIX inclosos els dels dos Garnier. Charles amb la seua Òpera parisina neo-barroca i Tony i la seua ciutat industrial.  Fins i tot Marinetti que dibuixava el futurisme feixista. A mitjan segle XX aparegueren els teòrics anglos enamorats de la  Mechanization Takes Command, 1948 com Sigfried Giedion, N. Pevsner o Reyner Banham amb la seua  A Concrete Atlantis: US Industrial Building and European Modern Architecture. MIT Press. 1989.

Ara, ja, quasi ningú dibuixa. Ni tan sols quan té una idea per a materialitzar-la amb quatre traces maldestres per a que no s’oblide l’espurna fruit de la inspiració.

 L’habilitat mental del llapis, de l’estilògraf, de la goma, difuminador, l’escala, la proporció clàssica o la desproporció anhelada ha passat al terreny de l’ordinador conduït per photoshop, l’Illustrator, etc i qualsevol altre programa dominat amb més o menys traça.

Aquells antics apunts ràpids -a volaploma- serien avui presos amb el mòbil i, després, tractada la imatge amb qualsevol programa ad hoc. Alguns semblem avui que hem estudiat en el paleolític.   

Apunt ràpid de lleó, papagai i mofetaApunt ràpid jirafa, mico, zebra i pumaApunt ràpid de papagai al zoo.ANECS DEL ZOO


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.