Notices from nowhere

Democracy now finds there can be ample for all, but only if the souvereing fences are completely removed.

FALLA ARRANCAPINS-ÀNGEL GUIMERÀ. 100 ANYS.

 

Al “vull llegir més ” més detalls.

FOCS, FALLES I SÀTIRES

Alfons Llorenç

L’esclat mediterrani de la primavera arriba al País Valencià amb les falles. Un joc jubilar, gojós, arrelat, vullgam o no, als manantials més pregons del nostre poble; un foc, doncs, que proclama orígens, identitat, similituds i internacionalitat. Una festa que obri escletxes en l’habitual El foc no és únicament l’ingredient central i imprescindible de les Falles, el seu fi i principi, el seu únic element incombustible, sinó el tret comú en totes les festes valencianes, el component més constant. El trobem unit a flames o lligat al tro i a llum de la carcassa, a l’arcabús de l’abril alcoià o a la cornamenta del bou embolat, al ciri processional o a les exhalacions de la

Un foc sota múltiples aspectes, però emparentat amb el que, des de fa mil.lennis, la història ens presenta curosament protegit i acaronat pels pobles europeus. Flames dels déus, donades per Prometeu als humans, que presidien les festes de la unitat dels estat hel.lènics, el sant foc d’Olímpica i el sacrosant de Vesta, símbol de totes i cadascuna de les llars romanes, adorat i custodiat per immaculades verges.

Aqueix caràcter sagrat es perllongà en els festivals ígnis que propicien i saluden l’arribada de la Primavera i el retorn de la fecunditat de la natura. Són focs que arribaren a terres valencianes amb els colons del segle XIII i que, encara, s’exerciten a les valls pirinenques. Són els focs que també ens agermanen amb la cultura europea. Una estesa costum dels nostre continent ha estat –encara, a molt llocs- l’encendre fogueres en el temps de Quaresma, sense fer massa cas a la forta pressió cristiana a favor del rigor penitencial i, en especial, contra les litúrgies paganes. ……millor seguïu al PDF de l’arxiu adjunt. 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

  1. llàstima que, sense adsl, em coste tant vore el que pengeu. Amb el vostre permís m’he guardat estes fotos i les penjaré al m eu flog. Gràcies

  2. Josep, una altra volta, gràcies per aquest post i per ensenyar-nos aquestes falles tant i tant espectaculars, fresques, reals, enginyoses i ben fetes.

    És l’esclat de la primavera de veritat. Ja em cansava de veure falles, les de sempre i no en coneixía d’altres; i si no ets a València, impossible de conèixer la Falla Arrancapins.
    Jo també m’apunte a fallera ….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.