Notices from nowhere

Democracy now finds there can be ample for all, but only if the souvereing fences are completely removed.

CONCURSOS ARQUITECTÒNICS.

Fa un temps Josep Selva em demanava sobre els ets i uts, de la professió. Té una filla que estudia per a esdevindre arquitecte. Com a tot arreu, n’hi ha de fredes i de calentes. Ací en teniu una de freda. La inversió feta concursos és una despesa considerable i el rèdit, sols és, en la majoria dels casos, de repensar-se l’actualitat i el moment de la societat. I poder-lo aplicar en propers projectes.

(segueix una miqueta..deseu algun comentari)

CONCESSIONARI FORD MEDITERRÁNEO MOTOR. CATARROJA.

Concurs de caràcter restringit a quatre equips. Promogut per una empresa privada.

Parcel·la adquirida situada tangencialment a l?autopista València-Alacant.

Orientació aproximada est / oest. Se?ns donava un esquema provinent de la central Ford-España.

Se?ns donà unes plantes ja fetes. Eixides d?un organigrama d?oficina rutinària. Després d?estudiar-lo detingudament vam optar per reestructurar-lo, articular les diverses activitats i agrupar-les. És a dir millorar-lo. Amb la determinació de jugar fort. I a favor del client pròxim. No el de la central a Madrid. La conclusió, de tot plegat, era afegir-li, a preu de cost real, un edifici amb valor arquitectònic.

Idea força 1: crear un punt d?atenció i atracció des de l?autovia. Factor propagandístic i comercial. Entremig d?una tirallonga d?indústries col·locades en forma paral·lela a l?autovia. La resposta, davant de l?escassesa de front calia que fóra contundent  i atraient.

Idea força 2: Repensar tots els ítems establerts i ordenar-ho segons la totalitat de la parcel·la. Implementant tres eixos generals segons els recorreguts dels vehicles per l?interior de l?edifici. Modulació: Sobre la base d?una graella pautada de 7.20 x (3.60 / 5.40 ) m.

D?un esbós en perspectiva a mà alçada, concreta i embolcalla diversos paral·lelepípedes que s?encavallaven entre ells, s?acull totes les funcions interactives:

Planta semisoterrani: rampes de descens per a garatge (120 places) i estocatge per a 154 vehicles. Obertura  circumdant en forma de semipati anglès. Plataforma muntacotxes

Planta baixa: Dos paral·lelepípedes: 1. Pre-ITV, Taller mecànic. 2. Magatzem, Taller-càmeres de xapa i pintura. Magatzem. Un espai central rectangular acull expositor-recepció-oficines. Espai de trànsit transversal entre taller i magatzem.

Planta alta: part anterior donant vista l?expositor a l?autovia. Una escala metàl·lica oberta apareix al bell mig. Darrere els despatxos de gerència, direcció, sala de juntes, etc. Darrere un segment longitudinal, segregat de l?anterior acull estances diverses per al personal.

Dos nuclis d?escala són els nòduls de comunicació vertical. A més a més de la plataforma el muntacotxes oberta i de vidre. Visible des de l?exterior. Element dinàmic.

Passem un pressupost de 175.226.200 ptes. L?empresa volia un que s?ajustara a  102 milions de pessetes. Quedàrem els segons del rànquing.  Guanyà un equip d?enginyers que hi havia repetit l?esquema enviat des de Madrid.

Tres anys després d?executar el projecte enginyeril, l?empresa promotora valenciana, hagué de vendre?s el concessionari.   

PS: com digué algú, els fracassos no s’improvisen.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

  1. M’ha agradat la reflexió final, sempre impacta una girada de mitjò a senso contrario. Vaig demanar a la meva filla si havia fet els deures, com li vaig encarregar, i si et llegía, i em diu que ara va molt atabalada amb els examens d’aquest quadrimestre i que els hi posen molta feina, aquells miserables arquitectes que els fan de professors, però se’n surt prou be, pel que sé, que no és molt.
    Això de la discoteca és perqué fa un parell d’anys vaig intervenir, com a industrial contractat directament per la propietat, per fer les instal·lacions d’un concessionari "emblemàtic", en aquest cas de BMW, prop de Tarragona (en un polígon comercial). Tot l’embolcall de l’edifici  de vidre -un "pastón"- sense filtre solar perque encara seria mes "pastón" i a dins aire condicionat "per un tubo" (en aquest cas mai mes ben dit, per molts "tubos"). A dins ascensor fet a mida, panoràmic, també de vidre, etc.
    Total que un dia el propietari-arquitecte-dissenyador-torracollons em va comentar despres de mesos d’obres i canvis de criteri: "i si això ni tira, hi foto una discoteca!"

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.