Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

15 de setembre de 2011
0 comentaris

Dos grans poetes desapareguts: Jordi Pere Cerdà i Bartomeu Fiol

Durant el darrer mes la literatura catalana ha perdut dos dels seus principals poetes, Jordi Pere Cerda (Sallagosa, Alta Cerdanya) i Bartomeu Fiol (Palma). Es tracta de dos dels pilars de les nostres lletres, en el seu paper com a escriptors i també com a activistes per la llengua, procedents de dos territoris dels Països Catalans amb una situació sociolingüística ben diversa. Tots dos eren persones molt compromeses amb la nostra llengua i cultura i van mostrar la seua excel·lència literària en tot moment.
Jordi Pere Cerdà (pseudònim d’Antoni Cayrol (1920-2011) va morir en la significativa data de l’11 de setembre. Havia rebut la Creu de Sant Jordi en reconeixement a una magnífica trajectòria literària i intel·lectual. El podem considerar com el més gran poeta actual de la Catalunya del Nord. La seua vocació poètica provenia de la tradició oral. Escrivia en català com a fet natural des de les comarques septentrionals, ja que considerava artificial el seu ús del francès literari, ja que no era la seua llengua nadiua. Molts dels seus poemes han estat musicats per cantants com Jordi Barre (també desaparegut recentment), Teresa Rebull o Josep Tero. També és autor d’una excel·lent novel·la, Terres altes.
 
 


Keinen verderben zu lassen, auch nicht sich selber. 
BERTOLT BRECHT 

No són tan difícils els nostres bonyeguts frontals 
ni és tan difícil aconhortar un gos, enc que sigui tinyós. 
Drets i callats ens escridassam fútilment, deprecatoris: 
fugin els paranys de tants anys 
dels nostres caminals de mal averany! 
(Però els paranys no fugen sols.) 
Glatim per un món sense basarda, 
de l’altre ja en tenim els cadufs plens! 
(Però empipar-se no basta.) 

(De Calaloscans, 1966)

Bartomeu Fiol, natural de Mallorca, va ser un dels grans difusors de la llengua catalana a les Illes Balears. Va obtenir premis literaris de notable interès, com el Carles Riba. Comptava amb un molt bon prestigi entre els escriptors catalans actuals que el consideraven un dels grans. Hem de lamentar el fet que el seu traspàs no va merèixer cap referència per part dels mitjans de comunicació públics catalans, TV3 i Catalunya ràdio. Desgraciada cultura la nostra si fets com aquests poden passar i que no s’enrogeixen els  els responsables.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!