Per a tots els gustos

La vida és molt complexa. Tot en aquesta vida ho és.

13 de novembre de 2014
0 comentaris

CATALUNYA HA SABUT FER UNA CONSULTA CIVILITZADA, TOT I QUE NO SIGUI VINCULANT

(Ferreres) Els catalans voten malgrat els obstacles del PP

(Reprodueixo aquí el meu article d’avui al Blasting News, ara traduït a la nostra llengua)

Es va fer molt de soroll, massa, davant d’allò que semblava el súmmum. Simplement és una cosa que es venia alimentant des de fa anys, i que Catalunya s’ha cansat de repetir com un lloro, que ja ens sabem tots de memòria. La gent ha anat a votar perquè volia votar, no pas com hagués volgut, en ser simplement una consulta simbòlica, amb urnes de cartró amb aspecte més de microones que no pas una urna de qualsevol elecció democràtica. Però que el dia que es pugui fer de debò, es farà en condicions, i Catalunya, com a Escòcia, acceptarà el resultat de la votació, encara que sigui el No el guanyador.

La gent que anava a votar era com la de qualsevol veí que tenim on hi visquem. Si diuen que hi veuen de gent salvatge que els donarà una pallissa si no voten allò que ells volen, aleshores, o han vist massa pel·lícules de Scorsese, o potser on viuen les coses es resolen a mastegots.

Quan passa una cosa així, sempre hi ha un motiu clar, mai no és per suposats deliris de grandesa d’algú que vol ser el xicot als casaments o el mort als enterraments (ho dic així per la tendència d’alguns a fer servir de frases fetes per a descriure tot). Catalunya creia que l’Espanya que s’havia tret de sobre el franquisme seria com la resta d’Europa, civilitzada i moderna, però no ha estat així, i tot i que ha fet grans progressos, és a dir, que va evolucionar en poques dècades quan no ho havia fet en molts segles, encara no ha perdut gaire tics d’aquell nefast Règim polític.

Escòcia va donar una lliçó al món, juntament amb el Regne Unit, de coherència, esportivitat i col·laboració, una cosa que el Govern del PP va menysprear amb aires de superioritat, com un dels seus membres, que va insultar David Cameron com si diguessin “És que no té allò que cal tenir”. Els escocesos van acceptar el resultat de la seva consulta. És clar que Catalunya tenia un avantatge sobre Escòcia, i és que té una indústria més desenvolupada, les dones tenen més drets (per allò de que les escoceses van votar No majoritàriament) i és més oberta al món.

Jordi Évole, un cop més, ha demostrat al seu programa “Salvados” que aquesta Catalunya violenta no existeix, va mostrar-nos dos polítics antagònics com David Fernández (CUP) i Albert Rivera (C’s) xerrant amigablement entre ells, tot i que al Parlament es diguin de tot (fins i tot que Rivera pot anar vestit d’una altra manera que no sigui de pijo), o com a Castelldefels, on hi governa un dels dos alcaldes del PP en grans ciutats catalanes, hi convivien els del No amb els del Si, i fins i tot hi mostrava que no es persegueix a gent que no parli català, una altra bola que ens fa molt de mal.

En l’entrevista d’Évole a Lluís Llach, el veterà cantautor es va mostrar sempre clar i català en allò que diu, com gairebé sempre que li he sentit, com que “Hi creia que l’Espanya de després del franquisme seria millor que no pas aquella, però no va ser així”. No és gens esbojarrat el que deia aleshores, en caldria reflexionar. Busqueu l’entrevista a Internet i Veieu.

Avui, Catalunya continuarà amb la seva vida quotidiana, amb els seus problemes, amb les seves il·lusions (que fins i tot en moments de crisi profunda com l’actual n’hi ha) i amb els seus desitjos. Però amb el seu propi tarannà. Encara són a temps, a Espanya, que Catalunya hi pensi d’una altra manera, però no se la pot forçar.

Que li agradaria a Espanya que la forcessin a actuar com volen d’altres des de fora, com està passant des de fa molts mesos? I no parlo de Catalunya, parlo d’Alemanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!