Capitell gòtic. Arranc d’arquivolta.

Com havia advertit en entrades anteriors els professors En Roman Jiménez i D. Julio Lorente eren capaços d’aparèixer amb qualsevol cosa per a analitzar i dibuixar. Possiblement fruit del poder mediàtic i connexions — amb el poder fàctic des d’antic– que tenia el primer. En aquest cas portà una peça o dues que són l’estrep de la branca, la imposta amb capitell i el coixí d’arrancada. Hi veig que ho vaig dibuixar com una sola peça en la part de darrere, quan possiblement estaria fet a peces (carreus) separades. Resulta curiosa i és possible que tot fóra en dues peces i jo no vaig saber veure-hi la junta. A tomb d’això he d’agrair a qui seria l’excel·lent futura escriptora i professora Na Gemma Lienas, amb qui, en un viatge a Poblet, vam coincidir-hi, per tal d’encoratjar-me a unir a un moviment estudiantil arreu de la nació que esperonava a fer la nostra activitat d’aprenentatge universitari en català malgrat que les classes se’ns fessen en espanyol. Llavors em tobava amb una doble problemàtica. El desconeixement del món de l’arquitectura i la construcció i, a sobre, haver d’elaborar una carrera universitària en paral·lel en català. Prenent-hi apunts, estudiar, presentar treballs i examinar-me en català amb el fet consumat de que qui llegia entenguera què hi deia. Quan ni tan sols s’havia aprovat la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (l’anomenada Llei d’Alacant). Quan ni tan sols era la meua llengua, car havia estat criat en espanyol. Doncs era fill provinent de famílies vingudes de fora del país. I per línia materna, a sobre, franquistes acomodaticis. En ajuda meua va vindre el mallorquí En Miquel Fullana i el seu magnífic Diccionari de l’Art i dels Oficis de la Construcció  ambla qual cosa tenia els dibuixos i les explicacions detallades que en cap altre diccionari –encloent-hi els espanyols–hi havia. Vos hi dese l’entrada dels noms de les parts d’un arc com a exemple fefaent.

PARTS D'UN ARC. Diccionari Fullana,

 

Quant a josepblesa

Interdit destorbar el conductor.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*