Notices from nowhere

Democracy now finds there can be ample for all, but only if the souvereing fences are completely removed.

FELICITEM-NOS.

Fa uns vint anys vaig recollir més de vint talonaris, -bons de 100 pts-, crec que eren talonaris de 5000 pts, uns cinquanta per cadascun, per a que Acció Cultural del País Valencià poguera instal·lar els repetidors de la TV3. Llavors, sols teníem les dues estatals, i això era un avanç considerable en molts aspectes en el camí mamprés envers de la normalitat ciutadana. Uns altres continguts, una llengua -la nostra- que adquiria l’estatus com qualsevulla altra. Nosaltres veiem el món amb ulls propis i el món ens veia. Estàvem creant un mercat, un mercat, com indica la paraula OBERT.

A València, fins els més blavers s’hi sintonitzaven, malgrat que podien estar negant-ho davant de la Mare de Déu dels Desempararats. Agradaven les noves maneres i formes. Agradava la novetat. El nou punt de vista. Agradava la il·lusió dels professionals.

Diversos poders de la governalitat han estat interferit sobre el dit fenòmen. De dreta: UCD, PSOE i PP. L’esquerra espanyola: IU, ho haguera fet igualment.

Quan molts aspiràvem a crear-ne un nou canal valencià que completàs els buits que deixava la TV3. L’època que jo definesc com la de Astèrix i Obèlix. (aquella de l’obsessió malaltissa del pujolisme de noucentismar les comarques lleidetanes i tarragonines a l’estil de girona i barcelona) podria tindre el seu remei des de Burjassot. No sols no va solucionar aquest tema sinó que va ser una operació de reducció.

Aquest ha estat el sistema. El de la incertesa des de l’inici. Setmanes abans- un article de Vicent Pitarch (Nàixer matant), a l’Avui,-que encara conserve entre retalls de premsa-ens advertia: no m’estranyaria que Canal 9, nasquera matant. Malauradament l’encertà de ple. Canal vuit/buit, nasqué posicionant les freqüències sobre les de Tv3.

Hem tornat de vacances i no li he donat major importància el que no hi haguera senyal de la Tv3. Coses de l’estiu, com tots els anys. Però no, aquest matí he pujat a la terrassa, malfiant-me d’un veí (militar i militant de Coalició antiValenciana) per si hi havia fet una mala acció. Amb els anys, fins i tot els seus fill, d’amagat del pare, la veuen. Doncs tampoc, l’antena estava integra.

La malifeta l’han feta, en cadena, tota eixa nebulosa de poders i circumstàncies que no ens deixen viure com cal i ens volen amargar l’existència.

Obviar que la consolidació de l’Espai de Comunicació Català és una de les peces bàsiques per a fer rutllar tot l’engranatge dels altres aspectes: transports, comerç, TAV, Ferrmed, ports, turisme, etc……….és una bestiesa, en el segle XXI. Creure el contrari és suïcida.

Jo d’España m’ho espere tot, tanmateix dels “nostres“,………………..per això:

Vull felicitar efusivament, per la seua previsió i visió de futur i de país, als següents srs:

Lerma, Pujol, Maragall, Fabregat, Majó, Duran, Mas, Montilla, Lluch, E.Climent, Porta…………………..

PS: per cert, InfoTv, està superfotuda econòmicament i va pel pedregar…..i sense indicis de supervivència. Ja us faré un apunt al respecte.  

Ací baix vos deixe l’Editorial de l’Avui que en parla acoquinadament, però en parla.  

editorial

Una nova trampa contra TV3

Des que a finals dels anys 80 Acció Cultural va aconseguir desplegar els repetidors necessaris perquè TV3 es veiés a tot el País Valencià s’han succeït les maniobres -atiades des del govern de l’Estat o des de la Generalitat valenciana- per intentar impedir aquesta “anomalia”. L’estructura territorial d’Espanya distribueix la realitat política en dos nivells. El primer, l’autonòmic, entén cada comunitat autònoma con un ens diferenciat que només s’entén per ell mateix i per la seva connexió amb la totalitat, que representa l’Estat. Els idiomes “autonòmics” només tenen sentit dins cada comunitat autònoma. Per contra, el castellà serveix per comunicar entre elles totes les comunitats, per donar coherència a la realitat espanyola global i per projectar Espanya al món. Per això l’Estat considera que el català “és una cosa” de la Generalitat de Catalunya i observa amb reticències que des de les Illes Balears o des del País Valencià hi hagi qui reivindiqui un mateix idioma i un mateix mercat. L’únic mercat compartit i comú és l’estatal, que s’articula per mitjà del castellà.

Aquesta interpretació de la realitat, no cal dir-ho, debilita el català, fragmentat per unes fronteres autonòmiques artificials que impedeixen que es cohesioni en un mercat únic. I aquesta interpretació de la realitat és la que ha potenciat, de sempre, però des que governa el PP amb molta més força, el govern valencià, que en el fons, amb la diferenciació, només persegueix la residualització i la desaparició de l’idioma que tant afirmen defensar. Això explica que tant el PSOE com el PP no hagin deixat mai d’intrigar perquè TV3 no arribi al País Valencià.

I això explica també que les freqüències per les quals Televisió de Catalunya arriba al País Valencià, utilitzant la xarxa de repetidors que va impulsar Acció Cultural, hagin estat contínuament motiu de polèmica i de diferents maniobres obstaculitzadores. La darrera s’acaba de concretar ara. Fa pocs mesos Eliseu Climent, secretari general d’ACPV, i el ministre d’Indústria van arribar a un acord. José Montilla -candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya pel PSC- garantia a l’entitat valenciana un canal de televisió digital terrestre que cobreix tot el país perquè TV3 hi arribi sense tantes distorsions. A canvi, però, va obtenir la cessió de les freqüències que ara fa servir TV3. Durant el Mundial de Futbol van ser utilitzades per La Sexta, que les ocupa, de manera definitiva, des del passat dia 16.

És cert que TV3 tindrà un canal digital, però és més cert encara que ara el govern de l’Estat ha aconseguit enfosquir-lo al País Valencià. Les previsions més optimistes calculen que la TDT estarà plenament adaptada a Catalunya l’any 2009. El País Valencià pot trigar una mica més… Mentrestant, TV3 deixarà d’arribar al sud i perdrà una quota de pantalla que potser ja no recuperarà mai. L’episodi torna a ser lamentable. És trist que hagi estat un candidat a la presidència de la Generalitat qui hagi impulsat un pacte que perjudica la unitat i la vitalitat de la llengua catalana. I encara ho és més que tot això hagi passat amb el silenci i la complicitat del govern de Catalunya i de la mateixa TVC, que, pel que sembla, consideren una part del seu mercat una molèstia recalcitrant.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

  1. equivoqueu -tu i l’editorial de l’Avui-. Sincerament, veig les coses des d’un altre punt de vista. Farà uns mesos -quatre?- que TV3 no es veu a bona part de la Plana, perquè la freqüència va ser ocupada per la Sexta -vaig parlar del tema en el meu bloc. Ara bé,  a la vegada,  començaren les emissions digitals terrestres i captem, a més de TV3 i del 33, el Canal 300 i un altre de notícies. La majoria de la gent s’està passant a la digital terrestre perquè la qualitat de la imatge millora i molt. A banda, es capten no sé quants canals debades, un altre motiu important per a canviar-nos al sistema digital. Supose que les coses són diferents a l’àrea de València on encara, fins fa pocs dies,  es podia veure la Televisió de Catalunya en analògic. A mi també em va molestar que desapareguera TV3 perquè encara no tenia la TDT i em vaig perdre un parell d’episodis de Ventdel pla. Crec que no és el mateix cas el de les persones que vivim en una casa individual i tenim la nostra antena, que els que viviu en una comunitat, perquè molt sovint l’aparell de tdt no us capta el senyal i això fa que s’haja de retocar l’antena col·lectiva. Ja m’imagine la reunió de la comunitat de veïns on s’aprove  cercar  un antenista, que este tècnic vinga, etc. etc…    Ara, quan tingues la TDT, veuràs el canvi i estic segur que tindràs un altre parer. Si et fixes en les grans superfícies, trobaràs un grapat de descodificadors de TDT i si preguntes a la gent que atén la secció, et diran que la gent en compra a grapats. Abans del que ens pensem, la majoria de la gent haurà fet el canvi: més canals debades i millor qualitat són un argument més que convincent. Sort amb l’antenista, perquè tenen tots molta faena i tal volta en un mes no podran adaptar-vos el senyal.

  2. …conta la llegenda -referida per un dels Exvalencians– que, en acabant de pronunciar una conferència en territori comanxe, un dels oients li va increpar qu’haguera afirmat qu’ês repetidors de la TV3 eren obra del tio ‘Liseo, quan en realitat els havia pagat la mateixa cadena a instàncies de la seua persona (qu’al remat resultava ser-ne el director en aquell moment).

    Dês dinês dês bonos, se suposa qu’algun’ âtra cosa farien amb ells…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.