Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

20 de setembre de 2014
0 comentaris

Altres veus: “Mai és tan fosc”, d’Èrika Sánchez

Una selecció de fragments de crítiques i comentaris publicats en català sobre Mai és tan fosc, d’Érika Sánchez; pel·lícula estrenada aquest cap de setmana en algunes pantalles del nostre país i que, en particular, és previst que el 2 d’octubre es projecti al Cinema Truffaut, de Girona.

Es tracta de crítiques o articles publicats a diferents mitjans ran de l’estrena de la pel·lícula a bona part de la nostra cartellera. La tria dels fragments no pressuposa ni un resum del que ha escrit l’autor, ni la conclusió de la seva reflexió sobre el film. La meva intenció és recollir-ne algunes aportacions a la reflexió. Per descomptat que les crítiques cal llegir-les completes i, per això, quan ho permet el mitjà on ha estat publicada, en poso l’enllaç.

(..) un retrat de la vida quotidiana d’Arcadi Oliveres al llarg de dos anys, 2011 i 2012, una “road movie” que el segueix en el seus viatges com a predicador de la lluita contra les injustícies del sistema capitalista arreu de Catalunya i Espanya (..) 90h de material gravat, en un procés de muntatge esgotador fins a acabar amb els 85 minuts de metratge final (..) Descobrim a l’ésser humà que s’oculta sota aquest economista mediàtic i líder de les reivindicacions ciutadanes (..) La pel·lícula no és només un producte divulgatiu sobre la seva figura com a activista i economista. El documental enllaça la vida familiar amb la vida professional, la vessant pública i la privada, acompanyant el protagonista en la seva evolució personal durant un període de gran intensitat en la seva trajectòria (Lara López, Mai és tan fosc amb Arcadi Oliveres, El Núvol, 06.06.2014)

Z_pl_catalunya15M(..) Oliveres és un personatge irreprotxable, lúcid i pràctic. Aquest documental realitzat per Èrika Sánchez i amb fotografia de Ricardo Íscar el captura en el seu dia a dia, al carrer, donant una entrevista per ràdio, en col·loquis i conferències, en plena classe a la universitat. Tota una lliçó d’integritat moral (Quim Casas, Una lliçó d’integritat, El Periódico, 19.09.2014)

Z_familia_oliveres(..) podria definir-se com un document sobre el pelegrinatge d’un home amb un discurs sobre la injustícia i la immoralitat d’un sistema econòmic (i, per tant, social i polític) al qual oposa la consciència crítica, la convicció ètica i les formes de resistència ciutadana (..) La jove directora Erika Sánchez Marcos descarta la posada en escena (però treballa molt el muntatge incorporant imatges d’arxiu que van esbossant un recorregut biogràfic en el context històric) i sobretot estalvia els cossos estàtics i els monòlegs davant de la càmera. Segueix Oliveres en un pelegrinatge que el du a una diversitat de llocs (..) (Imma Merino, Pelegrinatge d’un home, diari El Punt Avui, 19.09.2014)

Resum de la roda de premsa de presentació del film als Cinemes Verdi, de Barcelona (16.09.2014):

http://vimeo.com/106332730

Crèdits fotogràfics:

Capçalera: Arcadi Oliveres en una seqüència del documental rodada a la Universitat Internacional de la Pau, Sant Cugat del Vallès el 2012. / Arcadi Oliveres en una secuencia del documental rodada en la Universitat Internacional de la Pau, Sant Cugat del Vallès el 2012.

Foto 1: Arcadi Oliveres parla durant una conferència en Plaça Catalunya, Barcelona, el 15 de maig de 2011, mentre Erika Sánchez grava la intervenció amb el seu telèfon mòbil (© Xavi Esteban)

Foto 2: La família Oliveres. Albert Oliveres, Bernat Oliveres, Arnau Oliveres, Arcadi Oliveres, Janine Künzi i Berta Clavera en una seqüència del documental rodada a Sant Cugat del Vallès el 2012

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!