EUROTOPIA

Pensar localment per actuar globalment i pensar globalment per actuar localment.

4 de maig de 2015
1 comentari

L’Agricultura i l’Aigua nous paradigmes de la Societat del Coneixement?

En la nova era del coneixement per assolir satisfactòriament els objectius de desenvolupament i sostenibilitat, estar a l’altura de les noves prioritats i de l’evolució de la circumstàncies, exigirà el reconeixement generalitzat d’un canvi de paradigmes que assigni cada vegada més importància a la multifuncionalitat de l’agricultura i s’adopti als contextos ambientals i sociopolítics nacionals.
Cal entendre el terme multifuncional com un concepte que reconeix a l’agricultura com una activitat que a més dels productes bàsics (aliments, farratge, fibra i biocombustibles), produeix altres com ara els serveis que presten als ecosistemes, les qualitats apreciades del paisatge i el patrimoni cultural.
I no són intranscendents les guerres que estem vivint a Espanya ja a nivells comarcals per l’aigua perquè és evident que en el nou paradigma l’aigua va a substituir al petroli en la seva importància.
Perquè l’aigua i l’agricultura són imprescindible per a la supervivència animal i encara que la globalitat i el neo liberalisme, ens han portat a la crisi alimentària actual, com diu Loretta Napoleoni en el seu esplèndid article ‘Comida hay, pero a precio de petróleo‘:
La crisi actual ens ha de fer reflexionar sobre els errors de les polítiques de desenvolupament neoliberals i impulsar als països pobres i emergents a potenciar les seves economies: “compri productes locals”, és el lema dels experts mundials, sobretot quan es té en compte que el 65% de l’encariment dels preus alimentaris es deu al dels transports oceànics. I ja hi ha qui ha fet cas. Malàisia, un país importador d’arròs amb una producció interior que no satisfà més que dos terços de la demanda, ha posat en marxa un programa de 1.300 milions de dòlars per transformar l’Estat de Sarawak, a Borneo, la zona arrossera del país.
El escarment que van patir alguns propietaris de terra agrícola i el paisatge devastat que ha quedat després de la punxada de la bombolla immobiliària, ha d’influir decisivament en la configuració de les ciutats i molt especialment de l’àrea metropolitana de València, així ho espero jo, al sentit de conservació i recuperació de l’horta, com reivindica COMPROMÍS en el seu programa i porten reivindicant des temps moviments socials com PER L’HORTA i XUQUER VIU.
Però en aquest moment d’emergència social, en aquest camí de desenvolupament i sostenibilitat, cal que aquesta defensa es vegi acompanyada holísticament d’altres canvis estructurals (Consum Local, Bancs de temps, Moneda Social, Renda Bàsica …) en aquesta transició de les ciutats cap a un nou paradigma que tinguin a les persones com a objectiu.

Això és una revisió d’una entrada publicada el 2008 http://lacomunidad.elpais.com/eurotopia/2008/05/24/la-agricultura-y-agua-nuevos-paradigmas-la-sociedad-del/ 2008-05-24T23:42:16Z

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!