Prendre la paraula

jordimartifont

3 de desembre de 2013
0 comentaris

#JustíciaYassir – Mort al Vendrell

Yassir El Yanoussi va morir el 31 de juliol passat quan estava sota custòdia dels Mossos d’Esquadra del Vendrell. La policia va informar que la mort es tractava d’un suïcidi. Noves evidències contradiuen radicalment aquesta hipòtesi. Podeu llegir més informació a baix.

Podeu llegir aquesta entrevista amb el pare del Yasir a XarxaPenedès.cat


Pare del Yasir: “Van matar el meu fill perquè es queixava de la policia”

EL VENDRELL | REDACCIÓ.

Des que el van avisar el 31 de juliol passat que el seu fill havia mort a la comissaria dels Mossos d’Esquadra del Vendrell, que Ahssen Younousi no pot dormir ni treballar ni fer res de res. No es creu la versió que la policia va donar per justificar la mort de Yasir, i l’autòpsia li ha donat la raó: en sang només li van trobar 0,3 mg de cocaïna per litre, però caldria 1 mg perquè la dosi fos mortal. Així que demana que s’aclareixi què va passar i demana justícia pel seu fill de 29 anys.

Com va saber que havia mort el seu fill?

El sargent dels Mossos d’Esquadra va trucar primer al meu fill gran per dir-li que en Yasir estava mort, i després em va trucar a mi. Ens van dir que havia mort d’una aturada del cor. I que la causa era que havia pres drogues. I també ens va explicar que quan el van detenir, el Yasir estava molt nerviós i s’estava donant cops de cap a la cel·la contra els barrots, i que per això l’havien hagut de reduir entre sis agents i lligar-lo amb unes corretges al llit i posar-li un casc protector.

Què n’ha dit l’autòpsia de tot això?

Doncs l’autòpsia ha revelat que tenia molt poca droga a la sang, i que per tant aquesta no pot ser la causa de la seva mort. Una altra cosa que diu l’informe forense és que no té cops al cap, així que desmenteix el que ha dit la policia que s’estigués donant cops i que per això l’havien hagut de reduir entre sis policies. Com pot ser que el meu fill entrés sa a la comissaria i sortís mort?

Què més heu pogut saber del que va passar dins de la cel·la fins que va morir?

Hi ha una gravació de les quatre hores que va estar tancat, però de moment la policia només n’ha facilitat uns quants minuts a la justícia. La jutgessa els ha ordenat que li entreguin tota, però de moment encara no ho han fet. El tros de gravació que han passat es veu com durant deu minuts hi ha sis policies sobre ell, que està lligat amb les corretges, i quan els mossos d’esquadra surten de la cel·la en Yasir mou un moment una cama i llavors ja queda mort. Nosaltres estem exigint tota la gravació sencera.

Us heu queixat que els Mossos diuen que li van trobar una bossa amb cocaïna, però vosaltres dieu que no és seva.

El que nosaltres hem vist és que al vídeo no es veu cap bossa amb cocaïna al costat del llit on tenen lligat al Yasir, ni quan té els sis agents a sobre ni quan aquests surten de la cel·la. Però en canvi, un cop mort, li van fer fotos en què sí que apareix la bossa. Nosaltres ens preguntem d’on ha sortit la bossa, perquè no pot ser que ell la posés allà un cop ja era mort.

Per què havien detingut en Yasir?

Ja feia temps que tenia problemes amb la policia. Tot va començar fa dos anys, quan els Mossos d’Esquadra van fer un escorcoll a un bar molt concorregut del barri vendrellenc de la Plana, situat a la carretera de Valls. Hi havia unes cinquanta persones i les van tenir una hora totes amb les mans alçades; i qui baixava els braços el pegaven perquè els tornés a alçar. Aquella redada policial va fer enfadar molt la gent del barri, per com havien tractat la gent, i hi va haver una manifestació per protestar, on hi va haver enfrontaments amb la policia pegant la gent i alguns joves del barri llençant pedres.

El Yasir també hi era?

I tant, i va ser dels que es va posar al capdavant per denunciar com els tractava la policia, i fins i tot el van entrevistar de la Televisió del Vendrell i de la cadena Al-Jazeera. I a partir d’aleshores l’han detingut en diverses redades. En una de les ocasions, s’havia barallat amb un amic per uns diners, i li van posar una pena-multa de 70 euros, i el van enviar un any i tres mesos a la presó de Tarragona.

Això no és molt temps per una pena multa de només 70 euros?

Sí. Vam presentar al·legacions i quan una jutgessa ho va veure el va deixar en llibertat. I el Yasir va presentar denúnciar perquè l’indemnistzessin per havier passat tant temps a la presó de manera injustificada. I llavors al cap de dos mesos el van tornar a detenir els mossos i el van portar davant la jutgessa, que el va deixar en llibertat. I l’endemà, 31 de juliol, ja va ser quan el van detenir per un conflicte que va tenir en un bar i els mossos se’l van emportar. Al cap de quatre hores va aparèixer mort a la cel·la.

Creu que la policia anaven darrere d’ell expressament?

Sí. Des que havia sortit de la presó i va presentar la denúncia que la policia anava darrere d’ell. I des d’abans i tot. El van matar perquè havia donat la cara feia dos anys, perquè es queixava de l’actitud xulesca de la policia contra gent del barri, perquè es va queixar quan van pegar la gent al bar. Diuen que hi ha democràcia, però no és veritat. A Europa no hi  ha democràcia. Aquí els Mossos manen i tenen carta blanca per matar. Al meu fill el tenien marcat i per això és mort. Si el meu fill ha fet alguna cosa mal feta que el castiguin, però no han de matar-lo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!