A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

2 de gener de 2010
Sense categoria
0 comentaris

La veritat de la ficció

Ara fa un mes, un Buenos Aires plujós i gris em va convidar a veure el cinema; vaig triar: El secreto de sus ojos de Juan José Campanella. La feien en una sala d’un multiteatre del carrer Corrientes —esplèndida orgia de llibreries, teatres, cinemes, restaurants!

La ficció que protagonitza Ricardo Darín em va arribar a l’ànima. (També la tenia sensible, la veritat!) Una història plena de tendresa, amb elements de thiller, denuncia política, història d’amor romàntic… En la pel·lícula, la idea de justícia esdevé un tema central. I indueix a fer creure que allà on es produeix una brutalitat, també pot haver-hi una venjança implacable. Veritat? Mentida? (n’hi ha més)

La història em va fer pensar en la necessitat regenerativa de la ficció. Quanta literatura s’ha escrit per alimentar sentiments com ara la justícia? O la noblesa? O la valentia? Per cultivar l’esperança, en definitiva, ja que a l’home li cal creure en valors sòlids, en construccions lògiques, entenimentades… La de Campanella és una història per a la societat argentina que, més que mai, necessita creure que els torturadors no poden quedar impunes; que els violadors i que els assassins pagaran pels seus actes.

La pel·lícula m’ha recordat un relat de Borges: “La otra muerte” (El Aleph) on la ficció corregeix la covardia d’un personatge, ja que li permet reviure una batalla i reparar-ne l’actitud. És això la ficció: una mena de maquinària consoladora?

Ja sé que una resposta possible és la d’un il·lustre escriptor sudamericà que parla de “la veritat de les mentides”. No sé…I també em ve al cap el que deia —el guru armeni, Gurdjieff:“la gent només pot digerir la veritat, sota la forma de la mentida”.

En arribar a Alacant vaig anar a veure El baile de la Victoria, una pel·lícula de Fernando Trueba inspirada en una novel·la del xilé Antonio Skarmeta. També està protagonitzada per Ricardo Darín. Novament m’assalta el dubte: no serà una bena per reparar l’immensa ferida de la dictadura pinotxetista?

publicat a Información (30 de desembre 2009)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!