SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

21 de març de 2013
1 comentari

PER UNA POLÍTICA ALTERNATIVA

Fa dies que assistim a l’absurda resistència dels partits majoritaris a actuar taxativament contra els seus càrrecs imputats i a la utilització d’un i mil arguments davant la incapacitat d’aquestes forces polítiques d’enviar un missatge clar a la població: no estem disposats a tolerar cap tipus de prebenda o malversació de l’erari públic.

Ara, però, malauradament perdem també la referència ètica de les forces minoritàries. El comentari ve a tomb de l’actitud d’ICV-EUiA i ERC. Després de confirmar-se l’anunciada imputació d’Oriol Pujol en el cas de les ITV li ha faltat temps a la Dolors Camats per a demanar-li la renúncia a l’acta de parlamentari. La petició és lícita i carregada d’ètica política, però el fet posa en evidència, una vegada més, una obsessió d’ICV-EUiA amb CiU, més que la ferma voluntat de fer prevaldre l’ètica.

Per què no va demanar, amb la mateixa prestesa, la renúncia de l’exalcalde Bustos i la resta d’imputats en el cas Mercuri? Avui encara conserven l’acta de regidors a l’Ajuntament de Sabadell. Per què la Dolors Camats, durant la seva visita a la ciutat vallesana, només va posar èmfasi en la presumpció d’innocència del mandatari? No s’hi val, no és precisament un exemple d’ètica defensar efusivament uns valors i obviar-los, baixar la mirada, quan es tracta d’un altre color polític.

Un comportament similar ha mostrat el president d’ERC, Oriol Junqueras. No fa gaire anunciava als quatre vents que als polítics d’ERC imputats se’ls exigeix deixar el càrrec. Avui sorprèn amb unes declaracions on, amb nous arguments, justifica que Oriol Pujol no ho faci. En què quedem? Els seus polítics són d’inferior nivell que els convergents o és que el prometedor cap d’ERC ja comença a fer figa?

No se’ns escapa que ICV-EUiA té deutes amb el PSC i que ERC té compromisos amb CiU, però si no són capaços de marcar una línea de frontera, a partir de la qual prevalen per damunt de tot uns límits ètics, mostren poca diferència en l’essència de la política respecte de la resta de forces.

Amb aquests comportaments l’únic que fan és deixar sense referents a la ciutadania que encara confia en la política, i es converteixen en còmplices de la pervivència sistèmica de les organitzacions que governen ja que la política imperant es queda sense alternatives.

  1. Felicitats per la reflexió.
    Està clar que cal trobar uns nous referents polítics. Tots els partits convencionals estan lligats de mans i peus perquè entenen la política com un intercanvi de favors i d’interessos, on l’interès general, la coherència i l’honestedat no compta.
    No ens hem de desanimar però, hi han alternatives, o les hem d’anar bastint, fins assolir que política i ètica vagin de la mà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!